Demokrati vyvíjajú na Trumpa tlak v súvislosti s Muellerovou správou
19 | 04 | 2019 I TASR

Americkí demokrati neprestávajú vyvíjať tlak na prezidenta Donalda Trumpa po dlho očakávanom zverejnení správy o zasahovaní Ruska do prezidentských volieb v USA v roku 2016.


Demokrati požadujú aby špeciálny vyšetrovateľ Robert Mueller verejne svedčil pred Kongresom o svojej práci. Podľa zredigovanej verzie predmetnej správy, ktorú zverejnili vo štvrtok, sa Trump pokúšal Muellera odvolať.

Trumpov právnický tím označil zverejnenie Muellerovej správy za "úplné víťazstvo". 448- stranová správa je výsledkom 22 mesiacov vyšetrovania údajných zásahov Moskvy do amerických prezidentských volieb v roku 2016 a možného spolčenia sa s Trumpovou predvolebnou kampaňou, informovala v noci na piatok stanica BBC.

Mueller vo svojej správe hovorí, že neodhalil žiadne trestné sprisahanie medzi Trumpovou kampaňou a Ruskom, ale ani nedosiahol konkrétny právny záver, či sa Trump pokúsil brániť vyšetrovaniu.

Zelenskyj v prípade víťazstva sľubuje referendum o NATO
Favorit ukrajinských prezidentských volieb Volodymyr Zelenskyj prisľúbil v prípade svojho víťazstva v druhom kole hlasovania o novej hlave štátu vypísať referendum o členstve Ukrajiny v medzinárodnej obrannej aliancii NATO. Informovala o tom vo... Čítať ďalej
19 | 04 | 2019 | TASR


"Ak by sme po dôkladnom prešetrovaní faktov mali istotu, že prezident sa nedopustil blokovania spravodlivosti, tak by sme to takto vyhlásili. Na základe faktov a platných právnych noriem však nemôžeme vysloviť takéto závery. Zatiaľ čo táto správa neprichádza s tvrdením, že prezident spáchal zločin, nezbavuje ho ani viny," uvádza sa v Muellerovej správe.

"Trump nariadil právnikovi Bieleho domu, aby sa pokúsil Muellera odstaviť na základe údajného konfliktu záujmov, ale daný právnik rezignoval, pretože nemal v pláne riadiť sa týmito príkazmi," tvrdí sa ďalej v správe.

Lídri demokratov v Kongrese Nancy Pelosiová a Chuck Schumer uviedli, že správa vykresľuje "znepokojujúci obraz prezidenta, ktorý splieta sieť podvodov, klamstiev a nezákonného správania sa". Demokrati zároveň podnikajú kroky na získanie plnej verzie správy a dosiahnutie Muellerovho osobného svedectva pred Kongresom.

Demokrati tiež zaútočili na ministra spravodlivosti Williama Barra, ktorého obviňujú zo "zavádzania" v skoršom zhrnutí Muellerovej správy ohľadom toho, či Trump stál v ceste spravodlivosti. Barr mal ešte pred zverejnením inkriminovaného dokumentu tlačovú konferenciu, na ktorej prezidenta podporil.

Muellerova správa bola dlho vnímaná ako potenciálny nástroj na obvinenie Trumpa, avšak líder väčšiny v Snemovni reprezentantov - dolnej komore amerického Kongresu - Steny Hoyer vyhlásil, že toto opatrenie by už "v danej chvíli nemalo význam". "Úprimne, o 18 mesiacov tu máme voľby a americký ľud rozhodne," povedal Hoyer.