Iracký premiér navštívil v rámci zlepšovania vzájomných vzťahov Saudskú Arábiu
18 | 04 | 2019 I tasr

Iracký premiér Ádil Abdal Mahdí sa v stredu počas svojej prvej oficiálnej návštevy Rijádu stretol so saudskoarabským kráľom Salmánom. Návšteva irackého premiéra v Saudskej Arábii je ďalším náznakom toho, že po desaťročia napäté vzťahy medzi Bagdadom a Rijádom sa postupne začínajú zlepšovať. Na základe informácií saudskoarabských štátnych médií o tom píše agentúra AFP. 


Panarabská televízia al-Arabíja v tejto súvislosti uviedla, že počas stretnutia oboch lídrov bolo podpísaných 13 dôležitých, bližšie nešpecifikovaných, dohôd.

Saudská Arábia tento mesiac taktiež avizovala, že Iraku poskytne pomoc v hodnote miliardy dolárov a zaviazala sa k intenzívnejšiemu budovaniu vzájomných vzťahov.

Irak hľadá možnosti, ako od bohatého kráľovstva získať ekonomické výhody v čase, kedy musí opätovne vybudovať krajinu po niekoľkých rokoch ťažkých bojov s militantmi z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS).

Rijád prerušil diplomatické vzťahy so svojím severným susedom v roku 1990 po tom, ako iracký diktátor Saddám Husajn napadol Kuvajt.