Nemecko: Vláda schválila návrh zákona, ktorý má zredukovať neúspešné deportácie
17 | 04 | 2019 I tasr

Nemecká vláda schválila v stredu kontroverzný návrh zákona sprísňujúci podmienky na vyhosťovanie neúspešných žiadateľov o azyl. Táto právna norma má zredukovať počet neúspešných deportácií, informuje agentúra DPA.


Tzv. zákon o organizovaných návratoch predložil nemecký minister vnútra Horst Seehofer. Vďake prísnejšej legislatíve by zároveň malo byť ľahšie zadržať ľudí zo zahraničným občianstvom v Nemecku na krátky čas pred ich plánovanou deportáciou.

Na zahraničných občanov, ktorých už za utečencov uznali v inej krajine EÚ, by sa podľa tejto legislatívy mal Berlín vynakladať omnoho menej finančných prostriedkov.

"Služba pre nich je takpovediac zredukovaná na spiatočný lístok," uviedol Thorsten Frei, podpredseda parlamentnej skupiny CDU/CSU. Dodal, že ide o dobrú vec.
Nemecká vláda medzičasom odsúhlasila aj plány na novelizáciu platného zákona o benefitoch pre žiadateľov o azyl, ktoré jej predložil minister práce a sociálnych vecí Hubertus Heil zo Sociálnodemokratickej strany (SPD).

Okrem základných vecných potrieb by v súlade s týmito reformami mali jednotlivci a rodičia-samoživitelia dostávať mesačný príspevok vo výške 150 eur miesto doterajších 135 eur. Avšak tí, ktorí bývajú vo veľkých prijímacích centrách či spoločných ubytovniach, by mali dostávať mesačne len 136 eur.

Vláda tiež schválila, že žiadateľom o azyl, ktorí si budú v Nemecku hľadať prácu, bude umožnené začať navštevovať nemecké jazykové kurzy skôr ako doteraz, a to aj v prípadoch, keď je šanca na to, že im priznajú štatút utečenca len veľmi malá. Jedinou výnimkou v tomto smere zostanú ľudia, ktorých totožnosť nie je známa, a preto majú vo všeobecnosti zakázané pracovať.