Zopár členov Rady guvernérov tvrdí, že prognózy ECB sú príliš optimistické
16 | 04 | 2019 I TASR

Podľa niektorých predstaviteľov Európskej centrálnej banky sú ekonomické predpovede ECB príliš optimistické. Poukazujú na to, že problémy čínskej ekonomiky, ako aj napätie vo svetovom obchode pretrvávajú naďalej a so zlepšením v najbližšom období nepočítajú.


Ako uviedla agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na štyri zdroje oboznámené s informáciami, niektorí členovia Rady guvernérov vyjadrili na minulotýždňovom zasadnutí ECB pochybnosti o predpokladanom oživení ekonomiky v 2. polroku a zopár z nich dokonca zapochybovalo o presnosti prognostických modelov ECB. Poukázali pritom na dlhú históriu revízií smerom nadol zo strany banky.

V eurovoľbách máte možnosť určiť, kam EÚ bude smerovať
Opýtali sme sa za Vás kandidátov NÁRODNEJ KOALÍCIE, s akými predstavami a plánmi idú do eurovolieb. Čítať ďalej
16 | 04 | 2019 | Roman Suchý


ECB tvrdí, že viaceré faktory, ktoré brzdia ekonomický rast, sú len dočasné, takže ekonomika by sa v 2. polroku mala začať zotavovať. V tomto duchu sa cez víkend vyjadril aj prezident ECB Mario Draghi.

Časť z členov Rady guvernérov si ale taká istá nie je. Tvrdia, že prekážky pre ekonomický rast zďaleka nie sú dočasné, takže sa s výrazným oživením ekonomiky počítať nedá, dodali zdroje.

Aj keď napríklad dôsledky zavedenia nových emisných testov v Európskej únii je možné považovať za jednorazový faktor, iné budú mať dlhšie trvanie. K nim pesimistickí členovia Rady guvernérov zaradili postupné zmeny v chovaní zákazníkov, odklon od naftových áut, či slabší dopyt na čínskom trhu. Aj miernejší rast svetového obchodu bude podľa nich dlhodobejšia záležitosť a zdá sa, že aj obchodné vojny začínajú byť skôr normou než výnimkou.

Podľa niektorých z členov Rady guvernérov by sa dokonca mala prehodnotiť súčasná metodológia ECB pri stanovovaní prognóz, nakoľko odhady banky sú permanentne prehnane optimistické a prakticky každý kvartál je odhad vývoja ekonomiky revidovaný smerom nadol, uviedli zdroje. ECB najnovšie očakáva, že ekonomika eurozóny dosiahne v roku 2019 rast na úrovni 1,1 %. Pred tromi mesiacmi banka ešte odhadovala, že ekonomika vzrastie o 1,7 %.