Slovensko by sa mohlo zapojiť do rekonštrukcie ukrajinského plynovodu, vyhlásil Pellegrini
16 | 04 | 2019 I TASR

Slovensko a jeho spoločnosti by mohli byť súčasťou konzorcia, ktoré bude rekonštruovať plynovod cez Ukrajinu. Po utorkovom stretnutí s ukrajinským predsedom vlády Volodymyrom Hrojsmanom to vyhlásil premiér Peter Pellegrini. Chce tak dosiahnuť, aby nižšia kvalita ukrajinskej infraštruktúry nemohla byť použitá ako argument na jej vynechanie, napríklad cez projekt Nord Stream 2. Ten obaja premiéri odmietajú.


"Slovensko chce ďalej spolu s Ukrajinou participovať na tranzite plynu z východu na západ a som veľmi rád, že pán premiér Hrojsman potvrdil, že Ukrajina chce vytvoriť konzorcium, v rámci ktorého chce rekonštruovať plynovú infraštruktúru," povedal v tejto súvislosti slovenský premiér. Deklaroval tiež, že je pre neho dôležité, aby sa Ukrajina rozvíjala a aby rástla životná úroveň jej obyvateľov. To totiž podľa neho prispieva aj k rozvoju východného Slovenska.

Alexander Dubček rezignoval pred 50 rokmi, po ňom nasledoval Gustáv Husák
Moment, keď Alexander Dubček pod nátlakom Kremľa opustil najvyššiu stranícku funkciu a na jeho post nastúpil Gustáv Husák, označujú historici za začiatok normalizačného procesu v bývalom Československu. Alexander Dubček bol symbolom reforiem, ktoré... Čítať ďalej
16 | 04 | 2019 | TASR


Ukrajinský premiér označil rokovanie za "produktívne a veľmi konkrétne". Je presvedčený, že pred Slovenskom a Ukrajinou stoja veľké možnosti. "Môžeme prehĺbiť našu spoluprácu, vrátane zvýšenia objemu obojstranného obchodu," myslí si. Ten podľa jeho slov v súčasnosti rastie a aktuálne má objem 1,4 miliardy dolárov, no jeho potenciál je vyšší. Poďakoval sa tiež Slovensku za "tvrdú pozíciu" v súvislosti s územnou celistvosťou Ukrajiny. Pellegrini tiež zopakoval, že Slovensko neuznáva anexiu Krymu a ako predsedajúca krajina OBSE sa bude snažiť prispieť k zlepšeniu situácie v tejto oblasti.

Obaja premiéri tiež vyjadrili ľútosť nad požiarom parížskej katedrály Notre-Dame. Deklarovali, že ich krajiny sú ochotné pomôcť, ak to Francúzsko bude potrebovať, nechcú však robiť "lacné gestá" a dopredu posielať peniaze.