Novým prezidentom Ukrajiny by mohol byť podľa aktuálnych prieskumov Vladimír Zelenskij
12 | 04 | 2019 I Robert Merva
Podľa aktuálnych prieskumov verejnej mienky je favoritom druhého kola prezidentských volieb na Ukrajine politický satirik Vladimír Zelenskij, ktorému v najnovšej ankete namerala agentúra Rating až 71,4% hlasov. Jeho súperom je úradujúci prezident Petro Porošenko, ktorý by získal len 28,6 % hlasov voličov, ktorí sú rozhodnutí zúčastniť sa aj na druhom kole volieb hlavy štátu.

Prieskum uskutočnila ukrajinská sociologická agentúra Rating, ktorý sa uskutočnil v dňoch 5. - 10. apríla 2019. V tomto prieskume viac ako 10% opýtaných uviedlo, že sa volieb v druhom kole nezúčastnia a 14,8% voličov uviedlo, že sa ešte nerozhodli koho budú voliť.

V prvom kole prezidentských volieb na Ukrajine, ktoré sa konali 31. marca 2019, získal Zelenskij 30% a Porošenko necelých 16% platných hlasov.

Podľa aktuálneho prieskumu až 61% respondentov verí, že novým prezidentom Ukrajiny bude Zelenskij. Iba 17% opýtaných uviedlo, že ešte stále dúfajú vo víťazstvo Porošenka. Zelenskij podľa výsledkov prieskumu vyhráva vo všetkých regiónoch a medzi všetkými vekovými skupinami. Jeho podpora je však najvyššia na juhu, východe a v centre Ukrajiny. Porošenko si stále udržuje vysokú podporu na západnej Ukrajine (34%) a je populárny hlavne medzi ľuďmi vo vekovej skupine 50 až 59 rokov (s podporou až 25%).

Takmer 60% opýtaných priaznivcov Zelenského uviedlo, že touto voľbou chcú protestovať proti súčasnej situácii v krajine. Zelenskyj sa v kampani predstavuje ako nová tvár politiky, schopná nahradiť starú politickú elitu a priniesť výraznejšiu zmenu.

Iba 40% priaznivcov Porošenka uviedlo, že budú hlasovať za súčasného prezidenta z dôvodu, že v ich ponímaní práve on jediný predstavuje účinný vzdor proti ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Jeho predvolebný slogan v aktuálnej kampani znie "Porošenko alebo Putin", ktorým politik zdôrazňuje nebezpečenstvo ruskej agresie.

Zatiaľ čo ukrajinskí aj zahraniční pozorovatelia vyhodnotili prvé kolo prezidentských volieb na Ukrajine z 31. marca 2019 väčšinou ako slobodné a spravodlivé, až 17% respondentov prieskumu uviedlo, že vedia o prípadoch nákupu hlasov. Približne 8% z nich uviedlo, že to videli aj osobne, a 9% uviedlo, že iba počuli o nákupe hlasov od svojich známych. Ďalších 39% opýtaných uviedlo, že očakávajú rozsiahle falšovanie volieb najmä v druhom kole.

Prieskum verejnej mienky sa vykonal zberom dát formou dotazníkov od približne 3 000 ľudí z celej Ukrajiny, okrem oblastí vo vojnovom konflikte na východe krajiny. Odchýlka výsledkov predstavuje podľa tohto zdroja menej ako 1,8 %.