Odstúpil dlhoročný sudánsky prezident Umar Bašír
11 | 04 | 2019 I TASR

Dlhoročný sudánsky prezident Umar Bašír odstúpil vo štvrtok zo svojej funkcie a prebiehajú konzultácie o zostavení dočasného vedenia krajiny. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na vládne zdroje a regionálneho ministra.


Minister výroby a hospodárskych zdrojov v provincii Severný Dárfúr Ádil Mahdžúb Husajn uviedol pre televíznu stanicu al-Hadas so sídlom v Dubaji, že "prebiehajú konzultácie o vytvorení vojenskej rady, ktorá prevezme moc po tom, ako odstúpil prezident Bašír".

Sudánske zdroje potvrdili túto správu a pre Reuters uviedli, že Bašír je v prezidentskom sídle "prísne strážený". Armáda čoskoro vydá vyhlásenie a v hlavnom meste Chartúm boli rozmiestnení vojaci, oznámili štátne médiá. Armáda a bezpečnostné sily nasadili vojakov v okolí ministerstva obrany, ako aj na hlavných cestách a mostoch.

Ľuboš Blaha: Matovič s Kollárom sa pretekajú v tom, kto odmietne skôr koalíciu so Smerom po voľbách
Najnovšie sa Matovič s Kollárom pretekajú v tom, kto hlasnejšie odmietne koalíciu so Smerom po voľbách. Kollár hovorí, že nepôjde s Ficom. A Matovič na to - ale nesmieš ani s Pellegrinim. Čítať ďalej
11 | 04 | 2019 | Ľuboš Blaha


Tím sudánskych vojakov zároveň vo štvrtok vykonal raziu v kanceláriách skupiny spájanej s Bašírovou vládnucou Stranou Národného kongresu  v Chartúme, ako aj v úradoch Islamského hnutia - ideologického krídla strany, dopĺňa tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na svedkov.

Po oznámení Bašírovho odstúpenia zaplavili ulice sudánskej metropoly desaťtisíce ľudí a zapojili sa do protivládneho protestu pred budovou rezortu obrany.