Komentár Jany Teleki: Babičky zostaňte doma! JUDr. Švecová vás bude reprezentovať na Ústavnom súde
10 | 04 | 2019 I Jana Teleki
... v návale vašich dennodenných povinností pravdepodobne nemáte čas sledovať hurhaj okolo voľby sudcov ústavného súdu, nakoľko máte iné starosti. Privyrobiť si k mizernému dôchodku nejaké to euro navyše, sledovať termíny kontroly u vášho lekára, zabezpečiť si sprievod k lekárovi, odložiť si z dôchodku na svoj pohreb, ale aj na darčeky a sladkosti pre vnúčatá, prípadne nosiť na manželov hrob kvetiny alebo v lepšom prípade počúvať jeho väčšie frflanie. Predsa len nie ste všetky rovnaké, ani keď máte napríklad 68 rokov.

Dennodenne vídate váš idol krásy na obale známej výberovej múky a túžite potom, aby ste aj vy boli tou idealizovanou, dobrou a láskavou babičkou, ktorú marketingoví špecialisti predstavili na obale známej múky. Nuž a predstavte si 12 krásnych rokov v plnom pracovnom nasadení, aby ste si neskôr ako 81 ročná vitálna babička mohli užiť aj nejaké tie radovánky. Väčšina babičiek pred sedemdesiatkou objavuje filozofickú podstatu samoty, ticha a mlčanlivého trpenia z dennodenných chorôb, ktoré ste privodili rodením a výchovou detí, neustálou prácou doma, či na pracovisku, počas ktorej nenasporili ani na slušnú životnú úroveň. Pravdepodobne nežili najsprávnejšie, keď z toho nič nemáte a ešte ani vo veku 68 rokov nevládzu pracovať pre rodinu a spoločnosť aspoň do tej 81-ky.

Babičky zostaňte doma! JUDr. Švecová vás bude vzorne reprezentovať na Ústavnom súde

Berte si príklad z pani Daniely Švecovej, ktorá už ako 24-ročná mala tú česť, potešenie a hlavne vhodný kádrový posudok, aby už v roku 1975 vykonávala činnosť sudcu na Okresnom súde v Trnave. Od vtedy pomaly, ale predsa len úspešne profesijne ako členka komunistickej strany stúpala až kým ju nakoniec nežná revolúcia vyniesla na Najvyšší súd SR, kde sa v roku 2014 stala jej predsedom. Dokonalá kariéra, Nebyť turbulencií počas predsedovania Harabina na najvyššom súde, ktoré neskôr prerástli do osobných konfliktov s ním kvôli Harabinovým právnym názorom, hodnotám a rozhodnutiam, pokojne by sme mohli hovoriť o dokonalej kariére pani Daniely Švecovej. Miesto vysnívaného vyzlečenia Harabina z talára, naopak ona čelí rôznym obvineniam, konaniam a trestným stíhaniam iniciovaných práve Harabinom. Po celkom hladkej kariére si uvedomila, že svoju profesijnú dráhu musí ukončiť tým najhonorárnejším spôsobom, pôsobením na Ústavnom súde SR. Dokonca by sa nebolo treba tomu čudovať, ak by si robila nádeje na funkciu predsedu ako najstaršia a najkariérnejšia sudkyňa. Rozhodne má dosť guráže, energie a asi aj sebadôvery, keď sa prihlásila do výberového konania na pozíciu ústavného sudcu.

Kto bude mať čierneho Petra pri jej odmietnutí?

Schválenie jej kandidatúry za sudcu Ústavného súdu má rôzne atribúty a špekulatívne, konšpiratívne teórie. Jedny tvrdia, že s ohľadom na jej vysoký vek, ktorý ku koncu mandátu prekročí 81 rok je komparz do počtu, čo vlastne dáva šancu inému kandidátovi. Všeobecne to však môže platiť o ktoromkoľvek kandidátovi, ktorý nebude mať šancu vo vzájomnom porovnaní, čím sa Kiskovi zúži výberové pole. Možno sa uvažuje s teóriou, že aj najnepravdepodobnejší návrh môže prejsť a Dieniela Švecová bude menovaná a na Ústavnom súde v pokoji, bez fyzickej námahy, v slušnom prostredí môže byť účinným alebo formálnym členom niektorého senátu. Najlepšie senátu, ktorý niekto bude politicky ovládať zvonku. Ale to je čistá konšpirácia, podobne ak by sme takúto teóriu ešte umocnili a povedali, že bude predsedníčkou Ústavného súdu Slovenskej republiky. Pravdou je, že by sme na poste predsedníčky mali peknú fotogenickú šedivú dámu, ktorú môžeme pokojne ukázať kdekoľvek, ale ... Vzhľadom na úspechy, ktoré si ona sama privlastňuje v skracovaní vybavenej agendy na Najvyššom súde o polovicu na 112 dní môže mať dokonca aj referenciu, v čom by mohla ústavnému súdu pomôcť - samozrejme pri radikálnom zvýšení administratívneho zázemia a rozpočtu. K tomu, či sa výrazne skvalitní aj práca a rozhodovanie tejto významnej inštitúcie sa nedá vyjadriť, kým tam nebude.

81 – ročná sudkyňa Ústavného súdu bude unikátom

Myslím, že ak tí čo sa toho dožijú v roku 2031 budú bilancovať jej výsledky, povesť a kapacitu budú oveľa múdrejší. Prajem aj jej, aby sa toho veku dožila v dobrom zdraví a v spokojnosti, aby mala čas aj na svoju rodinu a blízkych. A aby si aj oni užili jej. Položme si verejne otázku, ktorú si bude musieť položiť aj Andrej Kiska. Kde je záruka kvalitnej, súvislej a výkonnej práce sudcu po celých 12 rokov a, či v Švecovej je okrem profesijnej ambície dosť energie, sebareflexie a najmä prirodzenej výkonnosti v tomto veku, ktorými by držala krok so svojimi kolegami. Na Ústavnom súde ju totiž čaká v pridelenej agende a senáte úmorná práca a nie administratívne riadenie Najvyššieho súdu, výučba študentov, práva v stavovských organizáciách a komisiách sudcov. A to aj v  poslednom roku výkonu funkcie v roku 2031.

Kedy je neskoro?

Sudcovskou radou navrhovaný limitný vek 65 rokov alebo ministrom Gálom navrhovaná hranica 68 rokov sa voči Švecovej zdajú ako hranice z iného sveta a pre inú entitu. Preto tu bola otázka, či výbor a poslanci v obave, že by mohli byť napadnutí zo znevýhodnenia pre vek uchádzača radšej videli jednofarebne a podľa matematiky praxe a kariéry ju jednoducho posunuli prezidentovi. V podstate to bolo diplomatické rozhodnutie, pretože prezident to vybaví jednou vetou o tom, že kandidátov, ktorých vymenuje vybral podľa najlepšieho vedomia a svedomia.

PS:

Inak pán prezident od svojho nástupu v roku intenzívne riešil sudcov, ktorí dovŕšili vek 65 rokov a obviňoval súdnu radu, že mu nepredkladá včas návrhy na ich odvolanie. Snáď pred podpisom zistí vek pani Daniely Švecovej, ktorá v zmysle zažitej praxe už mala byť na zaslúženom odpočinku.