GRAMATICKÉ OKIENKO: Nielen reperi a športovci si "idú svoje", ale už aj biskupi
09 | 04 | 2019 I TASR

Už v 90. rokoch Vec (ešte v skupine Trosky) repoval: "Vždy, keď zapnem moje stroje, idem si svoje, zotrvačníkoví umelci, oblečte si kroje!" Dnes si „idú svoje“ už aj seriózni konzervatívni novinári, napr. v titulku k predvolebnému komentáru: "Pastiersky list nebude, no biskupi si aj tak idú svoje."


Floskula „ísť si svoje“ patrí medzi najnovšie a najživšie, zo spodnejších, hovorových vrstiev jazyka sa úspešne prepracovala aj do publicistiky.

Sloveso ísť, ako jedna z najstarších a najzákladnejších súčastí jadra slovnej zásoby, nadobúda okrem základného významu pohybu a činnosti mnoho ďalších významov a vyskytuje sa v rozličných frázach (ísť ako po masle, ísť do tuhého, ísť cez mŕtvoly, ísť dole kopcom...).

Poznáme ho aj v zvratnej podobe: ide si po chodníčku, ide...; choď si, kam chceš. Spojenie „ísť si svoje“ a jeho významy robiť si po svojom, nedbať na okolie, podať svoj najlepší výkon sú však nové, nelexikalizované.

Pellegrini by chcel za ministra financií Šefčoviča, ministrom však bude Kamenický
Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) by údajne chcel za ministra financií eurokomisára Maroša Šefčoviča. TASR to potvrdili nemenované zdroje blízke úradu vlády. Úrad vlády zatiaľ na otázky TASR neodpovedal, Šefčovičova hovorkyňa Renata Goldírová... Čítať ďalej
09 | 04 | 2019 | Peter Králik/TASR


Medzi prvými sa tejto floskuly ujali športoví novinári: S Neuerovou sa nebude Kuzminová naťahovať, pôjde si svoje tempo, pokojne, až do záverečnej streľby, a potom sa uvidí, či náskok zveľadí, alebo nie. Lukáš nastúpil do zápasu bez rešpektu a išiel si svoje.

Hovorový jazyk je prirodzenou súčasťou populárnej hudby. Tomi Popovič jednu zo svojich skladieb priamo nazval Idem si svoje. Hitové slovné spojenia prenikajú aj do recenzií hudobných redaktorov: Žobráci sú trpezliví, idú si svoje už roky a darí sa im, kapela by sa však nemala báť vo väčšej miere zaradiť piesne z albumu do koncertného repertoáru.

Dnes sa floskula cíti doma aj mimo športu a populárnej hudby.Nájdeme ju napr. v reportáži z hôr: Významná časť skupiny sa už rozhodla „ísť si svoje“ a rizikovo zostupuje do neznámej doliny. Alebo v otázke amatérskemu básnikovi: Riadiš sa niekým pri písaní? Alebo si ideš svoje?

Nachádzame dokonca aj pokusy o predmetové spojenia: Veľa ľudí to má ťažké a nemôže len tak opustiť nudnú prácu a ísť si svoje hobby, najmä ak už má svoju rodinu či hypotéku.

Jednou z etablovaných fráz s využitím slovesa ísť je „ísť svojou cestou“, „ísť vlastnou cestou“. Významovo je s frázou „ísť si svoje“ príbuzná, nie však totožná. Nová fráza vo svojich odtienkoch obsahuje viac individualizmu a viac vzdoru. Dokazuje produktívnosť slovesa ísť – a čas ukáže, či sa "módny výstrelok" presadí.