Komentár Jany Teleki: „IBA“ vyvoláva rozchod koalície alebo ako sa Bugár spamätal po funuse
06 | 04 | 2019 I Jana Teleki

Posledná aféra so spievaním štátnej hymny cudzieho štátu vyvolala v Maďarsku tak prudkú reakciu, že delegácia Jobbiku sa dostavila na Slovensko a žiada okamžité vrátenia zákona prezidentom. Ľudia sa začínajú orientovať v tom, čo sa deje a všímajú si, že celý prípad bol vyvolaný klubovou kultúrou DAC Dunajská Streda, kde fanúšikovia spievajú svoje obľúbené motivačné piesne, niekedy aj maďarskú hymnu.


Dušan Tittel, ktorý návrh zákona s Hrnkom, Paškom, Zelníkom a Jančulom predkladali zmenu zákona o používaní štátnych symboloch sa v pôvodnom zámere venovali vyriešeniu používania štátnych symbolov na drese štátnej prezentácie, no považovali za potrebné pri tejto príležitosti im typickým spôsobom prepašovať nepovšimnuto aj takú zmenu zákona č. 63/1993 o štátnych symboloch, kde by si vyriešili aj svoju traumu zo spievania maďarskej hymny na niektorých zápasoch fanúšikmi tohto klubu.

Jobbik žiada slovenského prezidenta, aby vrátil zákon, ktorý zakazuje spievať cudziu hymnu
05 | 04 | 2019 | Jana Teleki


Husiti rozohnali nepriateľov len svojim spevom „ My jsme boží bojovníci“ a v tomto duchu sa poľakal asi aj Tittel zo spevu deväť tisíc fanúšikov, ktorí väčšinou spievajú svoju kultovku podobne ako množstvo klubov v Maďarsku. Pri istých pohnútkach si zaspievajú aj maďarskú hymnu, tak ako tomu bolo aj pri otvorení futbalovej arény, kde sa zúčastnil aj maďarský premiér Orbán. Pri niektorých akciách spieva v tomto novom koloseu až dvanásť tisíc ľudí a niet divu, že toľko dojatých a spievajúcich Maďarov vyvoláva u niektorých konšpiratívnych jedincov otázku, že na čo nám bude armáda , kde podľa počítania v roku 2015 bolo 15 996 príslušníkov ozbrojených síl. Vidíme, že niektorým poslancom takáto konšpirácia nie je vzdialená a preto si vyskúšali, či nenápadne sa im podarí vraziť zasa klinec do normálnych športových a kultúrnych vzťahov. Takmer sa im to podarilo.

Ako to bolo s návrhom?

V časti návrhu v bode 5 návrhu, ktorá sa týka spievania hymny je uvedená navrhovaná úprava takto: „.V§13ods.2v častivetyzabodkočiarkousazaslovom„hrá“vypúšťačiarkaa vkladajú sa slová „alebo spieva, iba“. Pôvodné znenie celého odseku bolo takéto: „Štátna hymna sa hrá alebo spieva pri príležitosti štátnych sviatkov, pamätných dní, výročí a pri iných významných príležitostiach celoštátneho alebo miestneho charakteru; štátna hymna iného štátu sa hrá, ak je prítomná jeho oficiálna delegácia.“ Nové znenie sa zmenilo na základe návrhu takto:“ Štátna hymna sa hrá alebo spieva pri príležitosti štátnych sviatkov, pamätných dní, výročí a pri iných významných príležitostiach celoštátneho alebo miestneho charakteru, štátna hymna iného štátu sa hrá,alebo spieva, iba ak je prítomná jeho oficiálna delegácia.“

V pozmeňujúcom návrhu poslancov Dostála a Slobodu bolo navrhnuté, aby sa vypustilo slovo „ iba“ a znížila sa pokuta zaokrúhlene na 7000 eur. Tento návrh podpísali viacerí opoziční poslanci, ale nejako unikla im podstata, ktorá sa netýkala slovíčka „ iba“, ale aj úpravy týkajúcej sa spievania štátnej hymny. Rovnako to uniklo aj ostatným poslancom .To je to, na čo Bugár poukazuje. Bugár však už menej poukazuje na hlasovanie vlastného klubu

Bugár sa ozval, ale bez sebareflexie

Ak sledujeme výhražné vyjadrenia Bugára, že ak nedôjde k reparácii tohto zákona odchádza z koalície, tak si všímame aj to, že poslanci si pri hlasovaní za slovíčko „ iba“ nevšimli aj slová „alebo spieva“. V predloženom návrhu zákona na strane 2 sa navrhuje úprava § 13 v odseku 2) vložením výrazu „alebo spieva, iba“ . Zdá sa, že Bugár ani tento krát nebol dôsledný. Platí to aj o jeho poslancoch, z ktorých deväť priamo hlasovalo za návrh zákona:

 

návrhu zákona hlasovala opozícia takto :Smer 46 , SNS 14 , ĽSNS 12 , MOST-HID 9 . Spolu 81. Bez strany MOST- HÍD  by hlasovanie malo platných len 72 hlasov , Oľano, SaS, Sme rodina boli proti návrhu. Zdá sa teda, že pri 138 hlasujúcich sa rozhodlo aj za pomoci poslancov strany MOST- HÍD. Preto Bugár bude mať čo robiť, aby zmenil pomery o hlasovaní tejto stupídnosti, ktorá ako inak ani teraz nedáva jednoznačný prístup k spievaniu cudzej štátnej hymny. Znenie zákona je totiž také, že vychádza z prednesu hudby, hrania alebo spievania hymny usporiadateľom podujatia, pretože aj voči nemu smeruje sankcie. Ani týmto ani iným zákonom však je nemožné a dokonca protiústavné brániť konkrétnej osobe, občanovi spievať čokoľvek. Okrem hanlivých, urážajúcich alebo iných príspevkov smerujúcich k rasizmu, nacionalizmu a k propagácii hnutí napomáhajúcich násiliu.

Treba sa ešte na okraj zmieniť aj o pozmeňujúcom návrhu výboru NRSR pre kultúru a média , ktorý v uznesení 146 z 21.marca2019 upozornil na disproporcie pri hraní štátnych hymien, keď navrhol úpravu návrhu čl.I bod 6) písmeno f) s týmto odôvodnením: „Znenie„nazačiatkuvýznamnéhošportovéhopodujatiaalebokultúrneho podujatia“samôžedostaťdorozporuspriebehomnajvýznamnejších športovýchpodujatí,napr.hokejových,priktorýchsaštátnahymnaštátu víťaza hrá po skončení hokejového stretnutia.“ To je celkom obvyklá a vžitá prax doma aj v zahraničí, proti ktorému prekladatelia návrhu zavádzajú zbytočné prekážky a strpčujú život fanúšikom, dokonca pri exaktnom uplatnení tohto znenia, by doslova vypli zvuk na štadiónoch.

Čo vlastne sa stalo?

Skupina poslancov SNS sa rozhodla postaviť proti novým štylizovaným logám hokejovej reprezentácie veľmi autoritatívne a do návrhu zákona prepašovala aj necivilizovaný a nevykonateľné znenie, ktorým mierili na spievajúcich fanúšikov DAC Dubajská Streda, ktorí vo svojej komunite a na vlastnom štadióne si občas zaspievali maďarskú hymnu. Správne odhadli šlendriánstvo svojich kolegov - poslancov a nechali schváliť opozíciou zákon, ktorý vyvolá reakciu zahraničia. A to ešte nepoznáme reakciu Maďarov žijúcich na Slovensku a fanúšikov Dunajskej Stredy. Bugár si to uvedomil a pokúša sa prezentovať rázny postoj, ale bez vyprania špinavej bielizne vlastného klubu to nezvládne a vie, čo to znamená pre jeho voličov.

Zákon, ak by platil v tomto znení - mohol riešiť iba organizátorov, ktorí dajú zaspievať alebo zahrať cudziu štátnu hymnu. Bezzubý zákon niekomu niečo nezakazuje, ale upravuje, ako má usporiadateľ postupovať ak je alebo nie je prítomný oficiálny zástupca ,pretože spôsob dodržiavania zákona upravuje výrazom „ sa spieva“ vo všeobecnosti. Nie je tam uvedené, že ten, kto spieva alebo tí, ktorí spievajú alebo trochu presnejší syntax „spievanie“, čo by zahrňovalo aj prejav ľudí. Máme v nedávnej pamäti zákon o jazyku, ktorý voľakedy z pera múdrych poslancov HZDS a SNS zakazoval používať zahraničné názvy, nadpisy dokonca aj znenie niektorých mien – spomeňme si na vtip o Chodiacom Jánovi ( Johnie Walker) a podobné stupídnosti, ktoré naša civilizácia a spoločnosť jednoducho ignoruje ako prejav hlúposti. Zákon je, ale schválený. Na prezidentovi je, či ho vráti. Na poslancoch, či sa priznajú k povrchnosti a vynechajú necivilizované a tendenčné formulácie.

Myslím, že tým, ktorí spievajú čokoľvek od srdca a úprimne je to celkom jedno. Oni spievať budú aj keby na nich vytiahli vodné delá.