Zuzana Čaputová ako Macronove dievča? Francúzsky prezident píše našej prezidentke
03 | 04 | 2019 I Roman Suchý

Francúzsky prezident napísal víťazke prezidentských volieb list v rámci kampane pred voľbami do Európskeho parlamentu.


Ako uvádza portál EURACTIV.sk, v liste Macron vyzdvihol "hlbokú oddanosť" Slovákov k európskym hodnotám. „Vaším zvolením občania Slovenskej republiky hlasno potvrdili hlbokú oddanosť európskym hodnotám pokroku, slobody a solidarity,“ píše sa v liste.

Líder francúzska taktiež zdôraznil, že obe krajiny „sú povolané ako nikdy pred tým usilovať sa o reformu našej Únie“. V liste tiež uvádza, že „Európa potrebuje silné, slobodné a rešpektované hlasy ako ten Váš, aby sme pokračovali v našom spoločnom záväzku v prospech právneho štátu, spravodlivého multilaterálneho poriadku a boja proti klimatickým zmenám.“

Truban z Progresívneho Slovenska: Na Kisku nie sme odkázaní
02 | 04 | 2019 | Roman Suchý


Macron pripomenul, že obe krajiny spája osobnosť francúzskeho generála Milana Rastislava Štefánika. V liste Čaputovú pozýva na návštevu do Paríža. Hneď po voľbách sa však vyjadrila, že jej prvá návšteva bude smerovať do Českej republiky.

Ako povedala pre Denník N, po Česku zvažuje aj iné krajiny, medzi nimi aj Francúzsko. „Je to jedna z možností, ale podobne aj Nemecko. Krajiny západnej Európy sú naším dôležitým partnerom, aj vzhľadom na ekonomický kontext. Je veľmi pravdepodobné, že by som týmto smerom mohla plánovať moje ďalšie cesty, ale samozrejme, budem uvažovať aj o susedných krajinách v rámci Vyšehradskej štvorky,“ povedala.