Turecká sekulárna opozícia zaznamenala úspech aj v ďalších mestách
01 | 04 | 2019 I tasr

Kandidát tureckej opozície na post primátora mesta Istanbul Ekrem Imamoglu stále vedie pri sčítavaní hlasov odovzdaných v komunálnych voľbách. Od súpera Binaliho Yildirima, ktorý kandidoval za vládnu stranu, ho delí takmer 28.000 hlasov.


Informovala o tom agentúra AFP, ktorá sa odvolala na predsedu ústrednej volebnej komisie (YSK) Sadiho Güvena.

Podľa neho Imamoglu, kandidát opozičnej sekulárnej Republikánskej ľudovej strany (CHP), získal v Istanbule 4.159.650 hlasov, zatiaľ čo Yildirima, kandidáta vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) volilo 4.131.761 voličov. Sčítanie hlasov sa ešte neskončilo, podotkol  Güven.

Obaja títo kandidáti sa pritom už v noci na pondelok vyhlásili za víťazov hlasovania v Istanbule, najväčšom meste a centre obchodu v krajine.

Celkové víťazstvo v komunálnych voľbách už vyhlásil aj turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Agentúry však upozorňujú, že úspech opozičných kandidátov v kľúčových mestách zasadil dominancii Erdogana a jeho AKP výraznú ranu.

Podľa zatiaľ neoficiálnych výsledkov vládnuca strana prišla o hlavné mesto Ankara a opozícia smeruje k víťazstvu aj v Istanbule.

Sekulárna opozícia zaznamenala úspech aj v provinciách na pobreží Stredozemného mora, pričom získala mesto Adana a známe letovisko Antalya, ktoré boli doteraz tiež baštou vládnej strany.

Udržala si kontrolu nad prístavom Izmir, ktoré leží na brehu Egejského mora a je tretím najväčším mesto v Turecku.

Agentúra AP poznamenala, že ak opozícia zvíťazí aj v meste Istanbul, ovládne všetky tri najľudnatejšie mestá Turecka.

Politické strany budú mať po vyhlásení výsledkov tri dni na to, aby podali svoje námietky.

Komunálne voľby v Turecku boli vnímané ako test podpory Erdoganovi v situácii, keď štát s 81 miliónmi obyvateľov čelí hospodárskej recesii s dvojcifernou infláciou, rastúcim cenám potravín a vysokej miere nezamestnanosti.