Francúzsko: Novou hovorkyňou vlády sa stala Sibeth Ndiayeová
01 | 04 | 2019 I tasr

Novou hovorkyňou francúzskej vlády sa stala Sibeth Ndiayeová. V pondelok ju do tejto funkcie vymenoval prezident Emmanuel Macron, informovala agentúra AFP.


 Rodená Senegalčanka Ndiayeová (39) získala francúzske občianstvo v roku 2016, keď pracovala ako mediálna poradkyňa v Macronovej prezidentskej kampani. Na tomto poste nahradí Benjamina Griveauxa, ktorý sa úradu zriekol minulý týždeň. Jeho rozhodnutie súvisí s tým, že sa chce v roku 2020 v mene Macronovej strany Republika v pohybe (LREM) uchádzať ako kandidát v komunálnych voľbách v Paríži.

"Francúzsko mi dalo veľa. Dnes je mojou úlohou, aby som mu niečo dala aj ja," povedala Ndiayeová počas ceremónie odovzdávania úradu.

Ndiayeová sa počas univerzitných štúdií v Paríži stala ľavicovou aktivistkou a v roku 2002 vstúpila do Socialistickej strany (PS).

"Jej nominácia je silným potvrdením rozmanitosti na tejto vysoko kvalifikovanej pozícii, prejavom prezidentovej dôvery," uviedol pre francúzsky denník Le Monde jeden z najbližších Macronových poradcov Philippe Grangeon.

Ide už o tretiu zmenu vo francúzskej vláde. Štátneho tajomníka pre digitálnu agendu Mounira Mahjoubiho nahradil vo funkcii 37-ročný Cédric O, ktorého otec pochádza z Južnej Kórey.

Vo funkcii ministerky pre európske záležitosti nahradila Nathalie Loiseauovú francúzska poslankyňa Amelie de Montchalinová.

Všetky tri nové tváre v Macronovej vláde majú maximálne 40 rokov a dodržiavajú Macronov prísľub rodovo vyváženého kabinetu.