Rusko otvorilo vo Venezuele výcvikové centrum pre pilotov vrtuľníkov
30 | 03 | 2019 I TASR

Ruská štátna spoločnosť Rosoboronexport vyvážajúca zbrane v sobotu oznámila, že otvorila vo Venezuele výcvikové stredisko pre pilotov vojenských vrtuľníkov. Oznámenie prišlo po tom, čo Moskva poslala do latinskoamerickej krajiny vojakov, výzbroj a ďalšie vybavenie, pripomenula tlačová agentúra AFP.


Hovorca Rosoboronexportu, vývozného krídla ruskej zbrojárskej korporácie, povedal pre domáce tlačové agentúry, že výcvikové stredisko otvorili v piatok "za účasti ruských a venezuelských špecialistov".

Stredisko, ktoré poskytuje pilotom výcvik na vrtuľníkoch typu Mil ruskej výroby, bolo postavené na základe zmluvy medzi Rosoboronexportom a štátnou venezuelskou vojensko-priemyselnou spoločnosťou Cavim, dodal podľa agentúry Interfax hovorca Vjačeslav Davydenko.

POZOR: Platenie minimálnych odvodov sa živnostníkom nemusí vyplatiť
Väčšina živnostníkov na Slovensku si platí len minimálne odvody. To sa im ale do budúcnosti nemusí vyplatiť. Môžu mať nižší dôchodok, avšak aj slabšie úspory v druhom dôchodkovom pilieri, ak si v ňom sporia. Čítať ďalej
30 | 03 | 2019 | tasr


Oznam nasledoval po tom, čo dve ruské vojenské lietadlá pred týždňom pristáli na hlavnom letisku pri venezuelskej metropole Caracas a priviezli vojakov aj výzbroj, ktorú tam vyložili. To vystupňovalo napätie na medzinárodnej politickej scéne.

Spojené štáty a vyše 50 ďalších krajín uznali za dočasného venezuelského prezidenta opozičného lídra Juana Guaidóa, pričom Rusko spolu s Čínou podporujú prezidenta Nicolása Madura.

Prezident USA Donald Trump vyzval Rusko, aby "odišlo" z Venezuely, ale Rusko na to zareagovalo, že v krajine "zostane dovtedy, kým bude treba". Ruskí vojenskí špecialisti očividne pomáhajú opravovať zle fungujúci ruský raketový systém zem-vzduch S-300, povedal v piatok americký vyslanec Elliott Abrams.

Kremeľ a ruské ministerstvo zahraničných vecí trvajú na tom, že vojaci prišli do Venezuely v rámci dlhodobej dohody o vojenskej a technickej spolupráci medzi oboma krajinami. Venezuelský vojenský splnomocnenec v Moskve vyhlásil, že vojaci sa rozhodne nezúčastňujú ani nezúčastnia na žiadnej vojenskej operácii. Cieľom Ruska je "prehlbovanie spolupráce s venezuelským ministerstvom obrany," povedal hovorca ruskej firmy Davydenko.

Dodal, že Venezuela, najväčší klient Ruska v Latinskej Amerike, už prijala "značné množstvo ruských zbraní a vojenskej technológie", vrátane stíhačiek Suchoj 30-MK2, vrtuľníkov typu Mil, tankov, obrnených vozidiel, diel, systémov protileteckej obrany a kalašnikovov.

"Toto krajine vo veľmi krátkom čase umožní dosiahnuť seriózny potenciál, spoľahlivo zaisťujúci národnú bezpečnosť a obrannú kapacitu," doplnil Davydenko.