Francúzsko sa chystá na ďalšiu vlnu protestov
29 | 03 | 2019 I TASR

Organizátori protivládnych protestov vo Francúzsku pripravujú na túto sobotu už v poradí 20. "dejstvo" svojich protestov. Avizované sú zhromaždenia "žltých viest" v Paríži, ako aj vo veľkých mestách Bordeaux, Toulouse či Lyon, ale aj v menších mestách, napríklad v Agene či Saint-Étienne.


Ako informoval na svojom webe denník Le Figaro, organizátori začiatkom týždňa požiadali úrady, aby im povolili zhromaždenie na parížskej triede Champs-Élysées. Ich žiadosť však úrady zamietli.

Éric Drouet, jeden z hlavných predstaviteľov hnutia tzv. žltých viest, bol v piatok odsúdený na 2000 eur pokuty, z toho 500 eur podmienečne, za organizovanie nepovolených demonštrácií, ktoré sa konali v Paríži 22. decembra 2018 a 2. januára 2019. Jeho advokát Khéops Lara podľa spravodajského portálu LCI oznámil, že jeho mandant sa proti rozsudku odvolá.

Samotný Drouet, ktorý pracuje ako vodič kamióna, sa na záverečnom pojednávaní nezúčastnil - údajne z pracovných dôvodov.

MZV: "NATO je pre SR naspoľahlivejšou a najvýhodnejšou zárukou bezpečnosti"
Severoatlantická aliancia je pre Slovensko najspoľahlivejšou a ekonomicky najvýhodnejšou zárukou bezpečnosti. Pri príležitosti 15. výročia vstupu Slovenska do NATO to vyhlásilo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí... Čítať ďalej
29 | 03 | 2019 | TASR


Pred súdom však vždy popieral, že by bol organizátorom protivládnych zhromaždení či vodcom hnutia žltých viest. Vysvetľoval, že toto hnutie sa sformovalo spontánne na sociálnych sieťach a ich prostredníctvom sa zvolávali aj zhromaždenia.

Súd však oponoval, že Drouet podpísal predbežné vyhlásenie k zvolaniu zhromaždenia vo Versailles, plánovaného na 22. decembra, na ktoré sa však nedostavil. Bol v tento deň na zhromaždení v Paríži, kde bol aj v blízkosti triedy Champs-Élysées políciou zadržaný. Pokiaľ ide o protest z 2. januára, Drouet pred súdom tvrdil, že chcel "ísť len s priateľmi do reštaurácie", keď ho polícia zadržala vo štvrti, kde sa konal protest.

Prokurátor však deklaroval, že Drouetova rola pri organizovaní protestov je nespochybniteľná. Poukázal na to, že zhromaždenia boli nepovolené a bolo riziko, že prerastú do násilností.

Droueta čaká ešte súd 5. júna v súvislosti s obvinením z nedovoleného ozbrojovania, ktoré súvisí s tým, že počas demonštrácie 22. decembra mal so sebou drevený obušok.

Hnutie žltých viest vzniklo vlani v novembri ako protest proti plánovanému zvýšeniu daní z pohonných hmôt, avšak postupne sa rozrástlo o širšie požiadavky týkajúce sa daní, platov a priamej demokracie. Prvý protest sa konal 17. novembra 2018 a Drouet je považovaný za jedného z hlavných organizátorov.