Martin Ondráš: Výpadky krátkodobej pamäti nemôžu chýbať pri žiadnom členovi SNS
28 | 03 | 2019 I Martin Ondráš

Zaujímavá selekcia ochrany a výpadky krátkodobej pamäti sú základným znakom, ktorý nemôže chýbať pri žiadnom členovi SNS. Absolútna neodbornosť, ekonomické a logické hádanky, nepredvídateľnosť. Toto všetko je príznačné pre rezorty, kde to tvrdou rukou ovláda táto strana. Na čo ruku položí, to skončí škandálom. Na čo zamerá svoju pozornosť, to prestane fungovať.


Právna rovnosť subjektov súkromnoprávnych vzťahov vyplýva najmä z trhovo-ekonomických vzťahov a je určitá metóda regulácie. Práve v oblasti trhovo-ekonomických vzťahov by sa zásada rovnosti mala prejavovať vo forme vyváženosti vzájomných plnení zmluvných strán. Jej počiatky siahajú už do čias Rímskej ríše. V dnešnej dobe je rovnosť považovaná za generálnu zásadu v práve Európskej únie.Tiež za jeden z najrýchlejšie sa rozvíjajúcich pilierov súkromného práva vo všeobecnosti. Dodržiavanie zásady rovnosti je jedným z predpokladov fungovania právneho štátu a demokratickej spoločnosti. Na druhej strane, je predsa každému jasné, že SNS sa jednoducho odmieta riadiť nejakými pravidlami práva EÚ. O základných princípoch fungovania právneho štátu sa v tomto zoskupení nedá hovoriť ani v náznakoch. No a čo sa týka demokracie, tam sa už predseda Danko predsa vyjaril jasne. On je ten, čo nakoniec povie, kto sa bude mať dobre a kto tu bude držať hubu a makať. Dnes sú to reťazce, zajtra možno práve Vy.


Do NR SR sa opäť vracia na prerokovanie zákon o Neprimeraných podmienkach, ktorý bude mať opäť fatalny dopad na potravinárstvo. Kritizovali ho odborníci, neskôr právnici, následne ho vetoval prezident Kiska. To ale zjavne neznamená, že SNS pochopí, že niečo opäť robí zle. Naopak. Napriek všetkým varovaniam, presne ako pri mimoriadnom odvode, ho opäť schvália. Veď hádam nebude nikto SNS kecať do toho, čo tu vyvádzajú.


Celý zákon je výlučne demonštrácia arogancie moci. Ak platí, že "nikto nemôže jednostranne inému ukladať povinnosti a ani vnucovať práva, žiadny zo subjektov nemá výhodnejšie postavenie", potom je celý zákon nezmysel. Ak to neplatí, musí platiť ďalšie pravidlo "Účastník, ktorý uzavrel zmluvu v tiesni za nápadne nevýhodných podmienok, má právo od zmluvy odstúpiť"


Celkom by ma zaujímalo, koľko odstúpení od zmlúv sa udialo z dôvodu nápadne nevýhodných podmienok pre dodávateľa potravín. Síce SNS a jej nominanti radi a hlasno rozprávajú o zdieraní, vykorisťovaní a podobné bombastické vyjadrenia, sú to však len bulvárne frázy. Celkom by ma zaujímalo, kto je ten, čo ho treba chrániť. Väčšinou tieseň a nápadne nevýhodné podmienky spôsobujú, že osoba, ktorá pod vplyvom týchto okolností, neuvažuje dostatočne rozumne.Takže dodávateľ potravín je stále v tiesni a neustále v nápadne nevýhodných podmienkach? Alebo v preklade, dodávateľ potravín neuvažuje dostatočne rozumne? Ak je to tak, treba obmedziť spôsobilosť na právne úkony dodávateľovi, nie meniť generálne podmienky zmluvnej slobody.


Ak nesedí predošlé, potom tu existuje ešte povinnosť chrániť osoby, ktoré nemajú spôsobilosť na právne úkony, či už z dôvodu ich neplnoletosti, alebo z dôvodu, že nie sú schopné dostatočne posúdiť následky svojho konania, prípadne úkonu. Ak teda dodávateľ potraviny nekoná v tiesni a jeho spôsobilosť na právne úkony nebola nijak obmedzená, mám za to, že nikdy nepodpíše nápadne nevýhodnú podmienku. Ak ju aj podpíše, lebo si niečo zle spočítal, určite tú istú chybu nezopakuje každý rok. Jedine, že by áno. Potom ale nastáva otázka, prečo niekto robí niečo, čo mu prináša stratu a toto isté opakuje každý kvartál, alebo rok. A nie len u jedného, ale u všetkých obchodníkov na Slovensku.


Zákon určuje generálne, nižšiu dobu splatnosti od obchodníka ku dodávateľovi potravín. S tým by sa celkom dalo súhlasiť, ak by ale zároveň ukladal tú istú povinnosť následne, pre všetkých účastníkov potravinovej vertikály. Čiže ak sa zákonne prikazuje platiť dodávateľovi obchodníka, v skrátenom režime, prečo to už neplatí pre toho dodávateľa voči svojim dodávateľom surovín a tí zas tým svojim?


No preto, lebo zásadne nejde o nejakú všeobecnú pomoc potravinárstvu na Slovensku. Takže obchodník musí zaplatiť pečivo pekárovi do 10 dní od jeho dodania do obchodu.


Ale prečo už pekár nemusí zaplatiť dodávateľovi múky do 10 dní od jej dodania? Prečo mlynár nemusí zaplatiť do 10 dní od dodania obilia farmárovi? Prečo farmár nemusí zaplatiť dodávku osiva, tiež do 10 dní od dodania? No preto, lebo takýmto štátnym zásahom niekto získa zaujímavú, ale hlavne bez úročnú, dotáciu. A čím je väčší, tým je objem zaujímavejší. Ak vyinkasuje svoju výrobu do 10 dní a zaplatí svoje pohľadávky do 30 dní (alebo neskôr) tak získal na 20 dní (alebo viac) prostriedky, ktoré vlastne úveruje obchodník. Ak si uvedomíme, kto kraľuje priemyselným pekárňam na Slovensku, kto kraľuje hydinárňam, kto kraľuje výrobe krmív, kto kraľuje agro chemickej výrobe, asi musíme skutočne uznať, že Andrej, aktuálny český premiér a najväčší poberateľ dotácií z EÚ fondov, skutočne môže mať problém s peniazmi a určite je možné, tohto tvrdého obchodníka skutočne nazvať "chránenou" osobou.


Potom už je jasnejšie, prečo je napríklad taký Andrej, skutočne osoba, ktorú treba chrániť zákonom. Lebo je v nevýhode, lebo je v strese, lebo je pod tlakom, lebo asi nedokáže riadne posúdiť čo podpisuje a prečo to podpisuje. Lebo vraj ho vydierajú a vykorisťujú tie hnusné reťazce. Príde mi to smiešne, ak presne ten istý Andrej, chcel svojho času nejaký ten reťazec kúpiť. Ten istý Andrej by vedel rozprávať, koľko farmárov a chovateľov hydiny zničil a neskôr kúpil. A tento Andrej je podľa našej SLOVENSKEJ a hlavne NÁRODNEJ strany niekto, koho treba chrániť, vlastne pochádza zo Slovenska, tak na tom niečo bude. V tomto svetle už je jasnejšie, prečo ministerka nazvala farmárov kriminálnikmi. Potom už celkom jasnejšie vychádza, prečo nebol „chránená“ osoba napríklad Ján Kuciak a jeho priateľka, ale niekto úplne iný. Potom už jasnejšie vychádza, prečo sa kauzy ako Poľské mäso zametú pod koberec, tichúčko a hlavne odborne a slušne.


Zaujímavá selekcia, ale aspoň niečo jasne vypovedá. Vypovedá o tom, že už skutočne sa tieto akciové spoločnosti nesnažia svoje aktivity ani zakryť. Najväčšia akciovka sa topí, maďarská nejak netuší kde je sever, tak je čas na nástup tej národnej. Padni komu padni, ale zober všetko, čo sa dá. To je nové motto. A aby to nestačilo, budeme posielať odkazy premierovi, ako z filmu. Nezabudni, že si premier len náhodou. To tvrdí niekto, kto v minulých voľbách o parlamente len sníval? A po ďalších voľbách bude opäť o parlamente a eldoráde opäť len snívať. Ale účty budeme platiť ešte mnoho rokov a mne sa do toho moc nechce.