Prípadné predsunuté parlamentné voľby nie sú predčasné, ale taktické a výhodné pre vládnu zostavu
26 | 03 | 2019 I Roman Suchý
"Na začiatku boli reči o hrádzi proti extrémizmu. Dnes, necelý rok pred riadnymi parlamentnými voľbami, už nič také nespomínajú. A útočia na seba navzájom.


To, či koaliční politici predvádzajú len ďalšie politické divadlo, alebo čakajú Slovensko predčasné parlamentné voľby, môže byť jasné už dnes. Na koaličnej rade by sa totiž mali zísť lídri Smeru-SD, Mostu-Híd a SNS.




Možnosť konca vlády pripustili v posledných dňoch viacerí predstavitelia vládnej trojky.

Dôvodom má byť nesúhlas SNS s rokovaním o obrannej zmluve s USA.", píše v úvode svojho komentáru na Aktualitách Ladislav Bariak ml.

Niekedy sú veci oveľa jednoduchšie než by sme si mysleli, a práve v prípade predsunutých volieb a teda nie predčasných sme toho svedkami.

Mimochodom termín "predsunuté voľby" vznikol v roku 2006, keď v marci toho roka demonštratívne odišlo KDH pre zmluvu s Vatikánom z vlády.

Armáda USA tu mala byť v Malackách už novembri. Šefčovič aj Čaputová v Lajčákovej zmluve s USA klamú
24 | 03 | 2019 | Roman Suchý


Vtedy sa predsúvali voľby z októbrového termína na júnový. Po páde vlády Ivety Radičovej sa dokonca posunuli až na marec.

Marcový termín parlamentných volieb znamená de facto, že víťaz volieb na seba preberá záväzok ísť v rozpočtových pravidlách a cieľoch pri jednotlivých politikách, minulej vlády. Preto parlamentné voľby na jeseň majú väčšiu logiku, stíha sa totiž prijať nový rozpočet.

To však nie je to najdôležitejšie. Motív prečo dnes už vo vládnej koalícii každý hovorí o predčasných voľbách v októbri je taktizovanie Bugára, Danka a aj popredných Smerákov.

Veď si to len predstavte:  Smer by čelil pred parlamentnými voľbami polroka intenzívnej antikampani opozície, slušnoľudí a liberálnych médií. Pretože len politický samovrah by chcel, aby tesne pár dni pred samotným dňom volieb, jeho strane hlas ulice pripomenul 2. výročie vraždy Kuciaka a Martiny Kušnírovej.


V tomto pohľade pudu sebazáchovy v priestore vládnej koalície ide len o taktický nevhnutný manéver.

Otázkou je len ako to predať ľuďom...