Guy Verhofstadt: Sme svedkami "brexitovej vzbury"
26 | 03 | 2019 I tasr

Hlavný vyjednávač Európskeho parlamentu (EP) pre brexit Guy Verhofstadt privítal v utorok výsledok hlasovania Dolnej snemovne britského parlamentu, na základe ktorého získa tento legislatívny orgán právomoci ovplyvňovať priebeh brexitu, píše agentúra AP. 


Verhofstadt vyhlásil, že "sme svedkami skutočnej brexitovej vzbury" v Spojenom kráľovstve, kde viac ako päť miliónov ľudí podpísalo petíciu za zrušenie brexitu.

Belgický europoslanec ďalej uviedol, že ho veľmi povzbudilo rozhodnutie britského parlamentu prevziať na seba časť iniciatívy ohľadom vyjednávaní o podobe odchodu Spojeného kráľovstva z Únie.

"Teraz bude v Británii možné začať pracovať na vybudovaní nadstraníckej aliancie," povedal Verhofstadt, pričom vyjadril nádej, že by tento vývoj mohol viesť k "dohode, ktorú podporí (parlamentná) väčšina".

Poslanci britského parlamentu v pondelok tesnou väčšinou 27 hlasov schválili návrh, podľa ktorého budú v stredu hlasovať o alternatívach k dohode o vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ.

Schválený návrh umožní sériu indikatívnych hlasovaní o alternatívnych brexitových scenároch, napríklad zotrvaní Británie v colnej únii alebo v jednotnom trhu či druhé referendum o brexite. Hoci každé hlasovanie bude nezáväzné, bude mať politickú váhu a naznačí, ktorý scenár by mohol získať v parlamente väčšinu.

Británia mala EÚ pôvodne oficiálne opustiť 29. marca. Mayová však minulý týždeň na summite EÚ v Bruseli dosiahla odklad brexitu prinajmenšom do 12. apríla, čo sa stane vtedy, keď parlament ani tretíkrát neschváli "rozvodovú dohodu". Ak by však britský parlament dohodu na tretí pokus schválil, odišla by Británia z Únie až 22. mája.

Poslanci dohodu vyrokovanú Mayovej vládou s EÚ odmietli už 15. januára a 12. marca. Premiérka v pondelok na úvod rozpravy vyhlásila, že väčšinu na jej schválenie stále nemá.