Iniciatíva Za slušné Slovensko víta posun vo vyšetrovaní Kuciakovej vraždy
14 | 03 | 2019 I TASR
Iniciatíva Za slušné Slovensko víta posun vo vyšetrovaní vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Reagovala tak na obvinenie väzobne stíhaného podnikateľa Mariana K. z objednávky vraždy novinára.

"Oceňujeme prácu polície, vyšetrovateľov a prokurátorov, ktorí robia všetko pre to, aby vrahovia a aj objednávatelia boli postavení pred spravodlivosť," uviedli za iniciatívu Juraj Šeliga a Karolína Farská.

K posunu vo vyšetrovaní podľa nich pomohli aj práca investigatívnych novinárov a tlak občianskej verejnosti na námestiach. Iniciatíva verí, že s vyšetrovaním vraždy sa posunie aj vyšetrovanie všetkých ďalších káuz, ktoré sa týkajú Mariana K. a jemu blízkych ľudí.

"Nebudeme spokojní, kým sa vražda Jána a Martiny, ako aj tieto kauzy nevyšetria," uviedla iniciatíva s tým, že všetci poctiví vyšetrovatelia majú podporu občianskej verejnosti, ktorá stojí v snahe o vyvodenie spravodlivosti pevne za nimi.

Väzobne stíhaného podnikateľa Mariana K. obvinili z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka, pri ktorej zavraždili aj jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú. Kuciakovu likvidáciu si mal obvinený objednať pre jeho novinársku prácu.

Dvojicu zavraždili 21. februára 2018 v jej dome vo Veľkej Mači. Za Kuciakovu vraždu zaplatil objednávateľ minimálne 70.000 eur. Okrem Mariana K. sú obvinení aj Alena Zs., Tomáš Sz., Miroslav M. a Zoltán A. Sú vo väzbe.

Po dvojnásobnej úkladnej vražde sa konali pochody za Jána a Martinu a Za slušné Slovensko, ktoré organizovala rovnomenná iniciatíva. Ľudia na námestiach žiadali vyšetrenie vraždy, potrestanie páchateľov aj predčasné voľby. Neskôr od požiadavky predčasných volieb iniciatíva ustúpila. Situácia po vražde si vyžiadala zmenu vlády, kabinet Roberta Fica vystriedala exekutíva Petra Pellegriniho (obaja Smer-SD).