Komentár Braňa Ladického: Centrá pre deti ako „konglomerát“ a burina
27 | 02 | 2019 I Branislav Ladický

Vláda Slovenskej republiky dňa 08.11.2017 schválila s pripomienkami návrh novelizácie Zákona č. 305/2005 Z. z. o sociálno právnej ochrane deti a o sociálnej kuratele, ktorá svojím obsahom môže v praxi priblížiť návrat pedagogiky do detských domovov (centrum pre deti, ich rodiny, dospelé osoby a slobodné mamičky). 


Sociálny rezort za silnej podpory OZ Úsmev ako Dar (cca od roku 2000) a ďalších iných podporovateľov (napr. Detské centrum Slovensko – PaedDr. Viktor Blaho, prezident) spustili celoplošne pochybnú a zavádzajúcu transformáciu s názvom: „Transformujeme detské domovy na rodinné typy“. Možno konštatovať, že termín „Transformujeme detské domovy na rodinne typy“ sa objavovali čoraz častejšie na sociálnych sieťach, konferenčných stretnutiach, reklamných a propagačných baneroch. Vnímam to celé ako politické body pre MPSVaR a Úsmev ako Dar na úkor deti z ktorých si spravili vedomé klientov! Pokiaľ viem, tak rodina je muž, žena a deti s ustanovenou náhradnou starostlivosťou (taký detský domov bol kedysi Detské mestečko rodinného typu do roku 2005) a nie päť vychovávateľov (s 86% prevahou žien), ktorí chodia do práce po 8 hodinových zmenách. To všetko pod vďačným heslom Úsmevu ako Dar: „Aby každé dieťa malo rodinu...“ Farizejstvo a mýtus.


Detskédomovy od 01.01.2019 na celom Slovensku zanikli. Deťom zobrali aj to posledné, čo mali v názve – domov. Vytvoril sa konglomerát a spustil sa celoplošné bez pedagogických a psychologických základoch. Ešte doteraz MPSVaR a Úsmev ako Dar sa nevie zrehabilitovať z ich pochybnej a zavádzajúcej transformácie na pseudo rodinné typy.


Centra pre deti, ich rodiny, dospelé osoby a slobodné mamičky sú koncepčne, odborné, personálne, materiálne a finančné nezabezpečene. Pseudo vízia, ktorá nemá vo svete obdobu. Je to ako v Biblií, kde hlúpy muž staval dom na piesku.


Pre koho budú slúžiť centrá?





  • Pre deti




  • Plnoletú fyzickú osobu (starostlivosť môže byť poskytovaná do 25 roku života)




  • Tehotné a po pôrode (poskytnutie starostlivosti žene dieťaťa, najdlhšie do 24 mesiacov veku dieťaťa)




  • Deti a ich rodičia




V zákone č. 305/2005 Z. z. sa neuvádza výchova a vzdelávanie. Bol zaužívaný úzus na MŠVVaŠ SR, čím vyššie vzdelanie dosiahne dieťa v náhradnej starostlivosti, tak tým lepšie sa začlení do spoločenského občianskeho života a tým bude zaručený vyšší jeho sociálny status. Výchovou a vzdelávaním detí v náhradnej starostlivosti práve pripravujeme na budúcnosť, aby sa vedeli adekvátne začleniť do spoločenského občianskeho života.


Ukazuje sa, že novelizácia Zákona č. 305/2005 Z. z. o sociálnoprávnej ochrane detí a o sociálnej kuratele má vo svojom paragrafovanom znení mnohé nejasnosti, ktoré sú v mnohom poznačené komercionalizáciou a pojmovým voluntarizmom s nejednoznačným výkladom, napr. profesionálna rodina a rodičovstvo z toho vyplývajúce, nemá oporu v Čl. 3 Zákona o rodine č. 36/2005 Z. z.


Centrum pre deti, ich rodiny, dospelé osoby a slobodné mamičky boli vytvorené komerčne, aby sa zakryli všetky špiny, ktoré sa napáchali doposiaľ.


Už je tomu viac ako 80 rokov, čo Doc. PhDr. Vladimír Predmerský, CSc., založil najstaršie zariadenie svojho druhu na Slovensku v Trenčíne. Osobitnú špeciálnu základnú školu v Trenčíne. Doc. PhDr. V. Predmerský, CSc., už vtedy vedel, že nie všetky deti sú schopné absolvovať bežnú základnú školu, že pre mnohé detí sú nároky na základnej školy nadmerné a stresujúce.


Ďalším prínosom v oblasti náhradnej starostlivosti bolo bezpochybne Detské mestečko v Trenčíne, ktoré otvorilo v rokoch 1973-1974 brány pre viac ako 180 deti. Sedemnásť manželských dvojíc sa staralo v domčekoch o 10-12 a viac deti. Vtedajšia Komunistická strana Československa a štátne orgány venovali problematike opustených detí veľkú pozornosť.


Diferenciácia je nevyhnutná. Treba odlišovať a rozlišovať, čo je dobre a správne pre osobný vývin dieťaťa hlavne v náhradnej starostlivosti. Aj zeleninu oddeľujeme od buriny. Centra pre deti, ich rodiny, dospelé osoby a slobodné mamičky vnímam ako veľkú burinu, ktorú treba oddeliť od zeleniny. Dúfam, že to cítite tiež tak.