Maďarsko: Výbor parlamentu mal rokovať o sankciách voči opozičným poslancom
26 | 02 | 2019 I tasr

Imunitný výbor maďarského parlamentu mal v utorok v Budapešti prerokovať disciplinárne konanie voči 38 opozičným poslancom, ktorí vlani 12. decembra bránili priebehu schvaľovania kritizovanej novely zákonníka práce a ďalších zákonov. Podľa internetovej stránky komerčnej televízie ATV výbor nedokázal schváliť ani program rokovania.


Poslanci na decembrovej plenárnej schôdzi zákonodarného zboru 12. decembra pred hlasovaním o návrhoch zákonov fyzicky zabránili prístupu predsedajúceho k rečníckemu pultu. Právne normy napokon netradičným spôsobom vedenia schôdze schválil parlament väčšinou hlasov poslancov vládneho bloku strán Fidesz-KDNP.

Opoziční členovia imunitného výboru žiadali, aby výbor rokoval o ich disciplinárnom konaní verejne, avšak predseda výboru János Hargitai z KDNP oznámil, že v zmysle platného rokovacieho poriadku tento orgán nemôže rokovať verejne.

Následne opoziční poslanci nehlasovali o návrhu programu schôdze, preto sa rokovanie nakoniec nekonalo.

Podľa poslancov opozičných strán je cieľom vládneho bloku zastrašovať opozíciu, pričom vôbec nie je pravda, že by poslanci, voči ktorým chcú viesť disciplinárne konanie, sa v rokovacej sále správali v decembri násilne.