EÚ dá v roku 2019 viac ako 161,5 milióna eur na zmiernenie krízy v Jemene
26 | 02 | 2019 I tasr

Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že na rok 2019 vyčlenila 161,5 milióna eur na humanitárnu pomoc pre milióny ľudí, ktorí trpia v Jemene.


Exekutíva EÚ spresnila, že celková podpora EÚ pre Jemen od začiatku krízy v roku 2015 sa vyšplhá na 710 miliónov eur.

Eurokomisár pre humanitárnu pomoc a krízový manažment Christos Stylianidis oznámil poskytnutie najnovšieho finančného príspevku EÚ počas medzinárodnej konferencie o humanitárnej kríze v Jemene, ktorá sa koná v Ženeve.

Spoluorganizátormi konferencie v Ženeve sú OSN, Švajčiarsko a Švédsko a jej cieľom je nájsť dostatočnú podporu na riešenie humanitárnej krízy v Jemene a na zmiernenie utrpenia najzraniteľnejších skupín občanov tejto krajiny.

"Jemen čelí najhoršej humanitárnej kríze na svete. Štyria z piatich ľudí potrebujú pomoc. Pri miliónoch ľudí, ktorým hrozí hladomor, je potrebné urobiť všetko pre to, aby sme im priamo v teréne poskytli potrebnú núdzovú pomoc," skonštatoval Stylianidis v správe pre médiá. A dodal, že humanitárne organizácie v prvom rade potrebujú mať plný prístup k najohrozenejším skupinám.

Podľa jeho slov nová finančná pomoc EÚ umožní jej humanitárnym partnerským organizáciám poskytnúť viac potravín a základnej výživy, viac zdravotníckych služieb, zabezpečenie prístrešia a sanitácie, ako aj vzdelávacích programov a zaistenie ochrany.

"Samotná pomoc nie je odpoveďou na krízu. Jedinou cestou vpred je politické riešenie, aj preto plnou mierou podporujeme úsilie osobitného vyslanca OSN Martina Griffithsa a vyzývame všetky strany, aby plne implementovali dohodu o prístave Hudajda," uviedol eurokomisár.

EÚ zohráva vedúcu medzinárodnú úlohu pri mobilizácii podpory pre riešenie jemenskej krízy. V roku 2018 humanitárna podpora EÚ pre Jemen bola prospešná pre viac ako 14 miliónov ľudí a pomohla tým najzraniteľnejším osobám, ako sú ženy a deti.