Experti z EK preverovali pripravenosť hasičských modulov
23 | 02 | 2019 I TASR

Preveriť akcieschopnosť a pripravenosť modulov ETC a EURACARE pre ich nasadenie v rámci mechanizmu Európskej únie pre civilnú ochranu. To bola úloha tohtotýždňovej certifikačnej návštevy zástupcov Generálneho riaditeľstva Európskej komisie (EK) pre humanitárnu pomoc a civilnú ochranu v súvislosti s certifikáciou uvedených modulov. Informuje o tom Hasičský a záchranný zbor (HaZZ) na sociálnej sieti.


Podľa jeho informácií boli členmi delegácie EK certifikačné expertky Erika Conti a Anastasia Ioakeimidou a zástupca vedúceho právneho oddelenia Stephen Curzon. Počas stretnutia na Prezídiu HaZZ rokovali so zástupcami zboru na čele s prezidentom Alexandrom Nejedlým. Na Leteckom útvare Ministerstva vnútra (MV) SR bol delegácii predstavený ETC modul - dočasný núdzový tábor. V piatok (22. 2.) európski experti navštívili Záchrannú brigádu HaZZ v Malackách, aby absolvovali prehliadku modulu ETC. Na nej im predstavili jeho vybavenie a systém aktivácie dočasného núdzového tábora.

"Hlavným cieľom tohto projektu je prispieť k zvýšeniu efektívnosti manažmentu mimoriadnych udalostí ovplyvnených zmenou klímy prostredníctvom vytvorenia modulu ETC, ktorého úlohou je zabezpečiť schopnosť SR poskytnúť v krízovej situácii niektorej z členských krajín EÚ dočasné núdzové ubytovanie a humanitárnu pomoc, vrátane kvalifikovaného personálu," priblížil HaZZ.

Čínske dovozné clá sa podpísali na americkej ekonomike - Trump chce vyjednávať
Hodnota vývozu agrokomodít z USA sa v tomto roku môže znížiť približne o 2 miliardy USD. Očakáva to americké ministerstvo poľnohospodárstva. Hlavným dôvodom je výrazný pokles vývozu agrokomodít do Číny, ktorá tak reagovala na zavedenie vysokých... Čítať ďalej
23 | 02 | 2019 | TASR


Modul EURACARE Flight & Shelter predstavuje leteckú evakuáciu obyvateľov z miesta mimoriadnej udalosti. "Po certifikácii bude zabezpečovať pomoc európskym občanom v krízových oblastiach sveta, ako krátkodobé núdzové ubytovanie, základnú zdravotnú a psychosociálnu pomoc a zároveň zabezpečí ich následnú evakuáciu lietadlami Leteckého útvaru MV SR, ktorý je partnerom tohto projektu," uzavrel HaZZ.