Pražské luxusné reštaurácie vydávali poľské mäso za argentínske
06 | 02 | 2019 I Roman Suchý

Mäso z poľských bitúnkov, ktoré figurujú v škandále so zabitím chorých kráv, odoberali aj pražské reštaurácie, ktoré ho vydávali za argentínske hovädzie. Na rokovaní snemovne poľnohospodárskeho výboru to v stredu uviedol český minister poľnohospodárstva Miroslav Toman. Ďalej povedal, že veterinárna správa našla 31 kilogramov podozrivého mäsa v pražskej reštaurácii U Moťáka.


Kontroly Štátnej veterinárnej správy, ktoré hľadajú mäso z poľských bitúnkov, podľa Tomana prebiehajú v desiatkach reštaurácií po Prahe, informujú novinky.cz

"Kontroly našli zatiaľ jednu reštauráciu, kde bolo zabavených 31 kilogramov mäsa neznámeho pôvodu. Podľa mojich informácií je to reštaurácia U Moťáka v Prahe. Reštaurácii hrozí zabavenie mäsa, odobratie vzorky a zároveň pokuta až do 50 miliónov českých korún, "upresnil v stredu popoludní minister Toman. Čo ale nemusí znamenať, že sa z tohto mäsa v reštaurácii varilo. Podľa ministra bolo deklarované ako české.

Toman odmietol uviesť ďalšie konkrétne podniky. Dopoludnia hovoril aj o reštauráciách s ázijskými menami, ale tam podľa neho ešte kontroly hotové nie sú.

"Chcem vás ubezpečiť, že to nešlo do žiadnych low-costových reštaurácií, boli to luxusné reštaurácie, špeciálne v Prahe. Brali to reštaurácie, ktoré potom vydávajú poľské mäso za argentínske, aby mohli predávať za 1000 korún porciu, "povedal poslancom.

Mimoriadne opatrenia v podobe zákazu dovozu mäsa z Poľska zatiaľ minister nechystá. To by štát prijal vo chvíli, keď by sa v mäse našli zvyšky liečiv.

Veterinári v poľskom hovädzom mäse z problematických bitúnkov, ktoré bolo privezené do Prahy, nezistili zvyšky liečiv. Mäso bolo aj vzhľadovo v poriadku. Zatiaľ však nie sú hotové testy na salmonelu, oznámil v utorok Petr Majer zo Štátnej veterinárnej správy (SVS). Asi tak bolo v poriadku aj 56 kilogramov mäsa, ktoré odobrali práve pražskej reštaurácie, lebo išlo o rovnakú zásielku.

Zatiaľ veterinári od 28. januára do pondelka odobrali skoro 80 vzoriek zásielok poľského hovädzieho. Vyšetrili zatiaľ tretinu, všetky vzorky boli v poriadku.

Zo zhruba 300 kilogramov hovädzieho mäsa z problematických poľských bitúnkov, ktoré sa dostalo do Čiech, sa 137 kilogramov predalo spotrebiteľom alebo reštauráciám. Na poľských bitúnkoch sa údajne porážali aj choré kravy.



Toman v piatok vyhlásil, že neverí poľskému systému veterinárnej kontroly, pretože sa informácie od neho postupne menili. Občanov vyzval, aby sa poľskému hovädziemu vyhýbali a dali prednosť českej produkcii.

Česko podľa neho prípadne zriadi mimoriadne veterinárne opatrenia, ktorými by sa obmedzil obchod, aby sa poľské hovädzie mäso do ČR nedostávalo, až po konzultácii s Európskou komisiou.

Pri prípadnom zákaze by podľa Tomana bolo treba postupovať s ostatnými európskymi štátmi jednotne, aby sa problematické mäso z Poľska nedostalo do ČR cez iné únijné krajiny.

Na začiatku súčasnej aféry s poľským hovädzím stála tajne natočená reportáž spravodajskej televízie TVN24 z mäsokombinátu v Masovian, kde bol počas noci porážaný chorý dobytok. Viditeľne pokazené časti mäsa sa odrezávali a vyhadzovali. Bitúnok už bola uzavretý.

Na trh sa dostalo asi 9,5 tony mäsa, z toho tretina do krajín EÚ vrátane Slovenska a Česka. Poľské úrady nebezpečenstvo pre zdravie a život človeka vylučujú.