Lavínová hrozba platí vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí
06 | 02 | 2019 I tasr
Vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí platí v stredu mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval Anton Sedlák zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Dodal, že vplyvom predchádzajúceho dažďa a následných nízkych teplôt sa snehová pokrývka čiastočne stabilizovala. Na slnkom osvetlených svahoch dochádza počas dňa k roztápaniu povrchu snehovej pokrývky, počas noci k jej opätovnému zamŕzaniu. Povrch snehu v tieni vyšších polôh je tvrdý a zamrznutý.

„Nad 2000 metrov nad morom silný vietor počas posledného sneženia navieval sneh do dosiek a vankúšov na záveterné severné a severovýchodné strany štítov, hrebeňov a žľabov - nebezpečné sú hlavne tieto lokality. Uvoľnenie lavín je možné najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení, obzvlášť na strmých svahoch,“ upozornil Sedlák s tým, že počas dňa môžeme očakávať spontánne lavíny z mokrého snehu rôznej veľkosti, hlavne na trávnatom povrchu.

Ráno bolo na horách jasno s veľkou dohľadnosťou, v kotlinách bola hmla. Ranná teplota oproti predchádzajúcim dňom klesla, dosahovala od mínus 11 stupňov Celzia v najvyšších polohách po mínus sedem stupňov v podhorí. Na hrebeňoch fúkal mierny severný vietor.

HZS pomáhala turistovi, ktorý zablúdil pri schádzaní zo Stohu v Malej Fatre


Záchranári Oblastného strediska Horskej záchrannej služby (OS HZS) Malá Fatra pomáhali v utorok (5. 2.) 41-ročnému slovenskému turistovi, ktorý zablúdil pri schádzaní zo Stohu cez Žobrák v smere do Kraľovian. HZS o tom informuje na svojej internetovej stránke.

"Tento turistický chodník je v zime málo navštevovaný, preto tam neboli žiadne stopy od ľudí. V blízkosti Žobráka nevládal turista pokračovať, zablúdil a nedisponoval osvetlením. Preto požiadal záchranárov HZS o pomoc. Tí sa k nemu dostali pomocou snežného skútra a lyží. Následne ho sprevádzali do bezpečia," doplnila HZS.