Dubajská čokoláda spôsobila ošiaľ aj na Slovensku. Výrobcovia prišli s takou prepracovanou reklamnou kampaňou, že ju jednoducho musel ochutnať každý. Je však táto cukrovinka pre naše zdravie bezpečná? Touto otázkou sa zaoberal tím nemeckých vedcov a ich výsledky konzumentov tejto čokolády veru nepotešia.
„Dubajskú čokoládu“ vynašla britsko-egyptská cukrárka Sarah Hamouda v roku 2021 ako výsledok experimentov na vytvorenie chrumkavého dezertu s prvkami orientálnych sladkostí. Veľkú popularitu si začala získavať v roku 2024 a v Európe sa stala veľmi módnou.
Skladá sa z tmavej alebo mliečnej čokolády a hustej sladkej plnky z kunafehu a tahini. Kanafeh je arabská sladkosť vyrobená z vermicelli a kozieho syra a tahini je hustá pasta vyrobená z mletých sezamových semienok a pistácií. Popularita dubajskej čokolády vzrástla v roku 2024 po tom, čo virálne videá na sociálnych sieťach získali milióny videní.
Už v decembri 2024 skupina nemeckých vedcov informovala o výsledkoch testov ôsmich dubajských čokolád a v rámci špeciálneho vzorkovacieho programu boli preskúmané aj ďalšie "Dubajské čokolády" a pistáciové krémy.
Špecialisti vyšetrili celkovo 38 vzoriek, z ktorých vo viac ako polovici zistili porušenia a deväť bolo vyhodnotených ako nebezpečných.
"Okrem zjavného porušenia povinných požiadaviek na informácie pre spotrebiteľov vedci z Nemecka zaznamenali prípady škodlivých prísad a znečisťujúcich látok: 3-monochlórpropándiol (3-MCPD) a glycidylestery mastných kyselín. Tieto procesné kontaminanty vznikajú predovšetkým pri rafinácii tukov a olejov a považujú sa za zdraviu nebezpečné.
Glycidylestery mastných kyselín sú klasifikované ako pravdepodobne karcinogénne pre ľudí a mali by sa v potravinách čo najviac minimalizovať.
Zdraviu škodlivé látky sa do „dubajskej čokolády“ pravdepodobne dostali cez kontaminovaný palmový olej. Palmový olej je obzvlášť citlivý na tvorbu 3-MCPD a glycidylesterov mastných kyselín. Určitými technologickými opatreniami sa však dajú vyrobiť aj palmové oleje s nízkym obsahom týchto toxikologicky škodlivých látok. Vysoké hladiny preto naznačujú, že pri výrobe týchto produktov boli použité zložky nižšej kvality.
Už pri testovaní chuti je zarážajúce, ako málo chutia „pistáciové plnky“ vysokokvalitnej ingrediencie pistácie. Kvôli obrovskému humbuku okolo „Dubajskej čokolády“ sa dopyt po pistáciách zvýšil aj po iných pistáciových produktoch.
Často boli deklarované vysoké hodnoty pistácií nad 10 %, napr. Napríklad 44 % za produkt zo Spojených arabských emirátov. Pri bližšom skúmaní zoznamu zložiek však často vyjde najavo: plnky neobsahujú 44 % pistácií, ale pistácie často tvoria len malú časť tejto plnky, pričom prevláda cukor a tuk.
Látky, ktoré nemeckí vedci objavili v "Dubajskej čokoláde" sú primárne karcinogénne. No, samozrejme, ak človek zje jednu čokoládovú tyčinku, tak to snáď prejde bez následkov, ale je lepšie neriskovať.
Mali by sme sa ale zamyslieť, kedy sa podobnými produktami bude venovať slovenská Štátna veterinárna a potravinová správa.
Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme.
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:
1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;
2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;
3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"
Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".
Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.
Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik