Vianoce sa u šéfa Národnej koalície Rudolfa Huliaka spájajú s pečením oblátok, prípravou huspeniny i vaječného koňaku. Je to čas na stretnutie s priateľmi i návštevu seniorov v Domove dôchodcov. Pred štedrovečernou večerou nechýba omša a Štefan sa uňho spája s poľovačkou i zábavou.
Vianoce sú obdobím, kedy väčšina ľudí spomalí, odpočinie si a nájde si čas na rodinu, priateľov či hlbšie zamyslenie. Inak tomu nie je ani vo svete politikov. Pre poslanca NR SR a predsedu Národnej koalície Rudolfa Huliaka znamenajú Vianoce hlavne odpočinok, pokoj a tradície.
„Keď som robil v súkromnej sfére, mal som dovolenku len dvakrát do roka – dva týždne v lete a dva týždne na Vianoce. Keď zo mňa opadol ten najväčší stres, spravidla som ochorel,“ priznáva. Napriek tomu sú preňho Vianoce jedným z najkrajších období roka, ktoré si rád uctí v duchu tradícií svojich predkov. Prípravy sa tak uňho spájajú okrem iného aj s varením huspeniny, ktorej sa u nich v Očovej hovorí „studeno“ a s pečením oblátok, ku ktorému ho priviedla jeho prastará mama.
„Prastará mama piekla pre farára, doktora i učiteľov. Zišli sa u nás staré ženy z celej dediny, pod stolom bolo päť či šesť vedier s cestom a oblátok bolo na tisíce. Vždy som sa smial, že počas sviatkov spália viac elektriky než železničné opravovne. Tradícia mi ostala a zhruba v deviatich rokoch ma starká naučila piecť trubičky a potom to bola už len moja robota, no vždy len na sviatky,“ hovorí.
„Máme starý rodinný recept. Naše oblátky sú hrubšie, sladšie a nie sú také papierové a biele,“ vymenúva. Pečenie oblátok je u nich aj dnes niečo ako spoločenská udalosť. Zídu sa priatelia, pije a hoduje sa a pri pečení oblátok sa spomínajú staré príhody a príbehy. „Občas sa stane, že sa zarozprávame a niečo aj prihorí. Vzhľadom na čas zvyknem robiť z troch dávok. Jedna dávka obsahuje asi 1,5 litra hmoty, to sú 2,3-3 hodiny roboty,“ vysvetľuje.
Na sviatky sa u nich robí aj huspenina, ktorú potom jedáva na raňajky – bez octu a bez cibule, lebo ako sám hovorí, je taká fajné, že jej nič nechýba.
Čo sa týka štedrej večere, žena s ním podľa vlastných slov veľa starostí nemá. „Ryby nejem, len rybie prsty, bravčový rezeň a obyčajné zemiaky s maslom. Kapustnicu mávame zabíjačková, takže tá je zakonzervovaná v pohároch a len sa prevarí. Na stole však nesmú chýbať opekance, med, cesnak a býva aj pečená alebo varená klobáska. Od stola sa u nás neodchádza, to je dôležité,“ hovorí a dopĺňa, že k ich Štedrému dňu patrí aj omša v kostole.
Cez Vianoce navyše už päť rokov pravidelne navštevuje Domov dôchodcov v Očovej a pre každého seniora má vždy pripravený vianočný balíček.
„Doobeda ideme na poľovačku a potom na zábavu, ktorú ale tento rok zrejme absolvujem sám,“ vraví a priznáva, že najkrajšie je dívať sa na Vianoce očami detí. „Dcéra sa na Vianoce teší, už dva mesiace dopredu kšeftuje s Ježiškom, čo všetko by potrebovala, ale ju poteší absolútne všetko, je veľmi vďačný objekt na darčeky. Čokoľvek plyšové alebo s rohom má úspech no a samozrejme aj bábiky,“ zakončuje s úsmevom.
Zdroj: Extra plus