Pekárom chýba cez 1 500 pracovníkov. Varujú pred obmedzením dodávok
16 | 12 | 2024 I Ivan Mihale/TS

Viac ako 1 500 pracovníkov chýba pekárom na Slovensku. Ak by sa zopakovala chrípková epidémia ako v minulom roku, museli by pristúpiť k ešte výraznejšiemu obmedzovaniu dodávok ako počas minuloročnej chrípkovej sezóny.

Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov navrhuje vláde riešiť zdanenie práce u výrobcov základných potravín, najmä však príplatkov za prácu v noci, cez víkendy a štátne sviatky.

 „V tomto roku sa našťastie nezopakovala situácia z predvianočného obdobia roka 2023, kedy pre dopady masívnych odchodov pracovníkov do predčasného dôchodku a pre silnú epidémiu respiračných ochorení museli mnohé pekárne odmietať objednávky a rušiť pracovné zmeny, lebo nedokázali zabezpečiť personál. Nemôžeme sa na to však každú jeseň a jar spoliehať. Štát síce výrazne zvyšuje minimálnu mzdu, ale zo zvýšených príplatkov za prácu v noci, cez víkendy a sviatky si berie späť stále viac ako polovicu. Táto situácia nie je dlhodobo udržateľná, ak chceme mať na Slovensku stabilizované ceny potravín. Náklady na prácu tvoria v pekárskom sektore cez 50 %,“ povedal Milan Lapšanský, predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC).

Sektor pekárov, cukrárov a cestovinárov je vôbec najväčším zamestnávateľom v slovenskom potravinárstve, kde dáva prácu viac ako tretine všetkých zamestnancov. Len samotný Zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov má cez 520 členov zo všetkých okresov krajiny a zastupuje viac ako 12 200 pracovníkov od remeselných, cez stredné až po priemyselné pekárne.

„Slovensko má aktuálne historicky najnižšiu mieru nezamestnanosti. Novo vyhlasované podpory pre potravinárov, preto nemôžu obsahovať podmienky zvyšovania počtu kmeňových zamestnancov. Ak má byť slovenské potravinárstvo efektívne a konkurencieschopné, potrebuje investovať do moderných technológií, ktoré prirodzene vyžadujú menej pracovnej sily, ale o to viac kvalifikovanejších ľudí. Ak by na to budúca štátna politika nereflektovala, nielenže sa nepohneme z miesta, ale potravinárstvo a potravinová sebestačnosť Slovenska budú upadať,“ uviedol M. Lapšanský. Investičný dlh slovenského potravinárstva presahuje 1 miliardu eur. Potrebné je preto podporovať nielen poľnohospodárov, ale najmä spracovateľský sektor - potravinárov.

 Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov združuje výrobcov z celého Slovenska. Má viac ako  520 členov od SZČO až po veľké pekárne vo všetkých regiónoch Slovenska. Členovia zväzu každodenne zabezpečujú väčšinu spotreby chleba, pečiva, cukrárskych výrobkov i cestovín Sloveniek i Slovákov a zamestnávajú viac ako 12 200 pracovníkov.

Blížia sa Vianoce a SHO získava tisíce nových podpisov pod petíciu za vyhlásenie referenda
Slovenské Hnutie Obrody rozbehlo 29. júla 2024 petičnú iniciatívu, ktorej cieľom je čo v najkratšom čase vyzbierať minimálne 350-tisíc podpisov od občanov, aby prezident Peter Pellegrini, v súlade s Ústavou Slovenskej republiky, vyhlásil referendum... Čítať ďalej
16 | 12 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:
1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;
2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;
3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"
Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".
Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.
Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik