"Toto si národné divadlo nezaslúži." Ťapáková rázne odmietla politizáciu javiska
25 | 10 | 2024 I Bari Zajačková

Slovenské národné divadlo čelí bezprecedentnej situácii. Zatiaľ čo časť hercov hlasno protestuje proti vedeniu poverenej riaditeľky Zuzany Ťapákovej politickými prejavmi po predstaveniach, tá upozorňuje na zaujímavý fakt - rovnaký etický kódex zakazujúci politizáciu na javisku platil už za jej predchodcu Mateja Drličku, vtedy však nikto neprotestoval. Poslanecký prieskum v divadle nepriniesol žiadne závažné zistenia, napriek tomu opozičná poslankyňa Zora Jaurová hovorí o "pochmúrnej atmosfére a chaose". Ťapáková sa bráni: "Je to nefér voči zamestnancom." Kým v činohre to vrie, opera a balet fungujú bez väčších problémov. Paradoxne, tí istí herci, ktorí kedysi vyhľadávali Ťapákovú pre roly v televíznych seriáloch, keď bola riaditeľkou Markízy, sa dnes proti jej vedeniu búria.

Paradoxy v Slovenskom národnom divadle

Slovenské národné divadlo zažíva turbulentné obdobie. Zatiaľ čo časť hercov protestuje proti poverenej generálnej riaditeľke Zuzane Ťapákovej, tá poukazuje na zaujímavý paradox - tí istí herci, ktorí ju teraz kritizujú, predtým nerešpektovali etický kódex zavedený jej predchodcom Matejom Drličkom.

"Keby sme postupovali striktne podľa etického kódexu, už by padali kárne opatrenia," konštatuje Ťapáková s tým, že politické prejavy po predstaveniach sú v rozpore s pravidlami, ktoré prijali ešte za bývalého vedenia.

Poslanecký prieskum priniesol prekvapivé zistenia

Nedávny poslanecký prieskum v SND priniesol podľa Ťapákovej viacero prekvapivých momentov. "Dotkli sme sa háklivých vecí, mala som pocit, že prieskum dopadol dobre. Vyjadrenie pani Jaurovej o tom, že v divadle je pochmúrna atmosféra a chaos, ma zaskočilo," uviedla riaditeľka.

Opera a balet fungujú bez problémov

Zatiaľ čo činohra je v centre pozornosti pre politické prejavy hercov, opera a balet podľa Ťapákovej fungujú bez väčších problémov. "V opere panuje výborná nálada, ľudia sa tešia na predstavenia. V balete pripravujeme novú inscenáciu Bolero," dodáva.

"Slovenské národné divadlo je pre mňa elegantná erbová inštitúcia. Neviem si predstaviť, že by po predstavení vystúpil napríklad pán Chudík a čítal nejaké prehlásenia," uzatvára Ťapáková s odkazom na slávnu históriu prvej divadelnej scény.

Článok obsahuje citácie z rozhovoru so Zuzanou Ťapákovou v relácii TERAZ TAKTO s Ankou Žitnou:

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik