ŠOKUJÚCE! Svetoznáma spisovateľka odmietla šľachtický titul! TU je dôvod
25 | 10 | 2024 I Gabriela Fedičová

Rowlingová odmieta šľachtický titul, vrátane možnosti kvôli názorom na transgender, píše český portál ct24.ceskatelevize.cz.

Spisovateľka J. K. Rowlingová mohla byť už jednou z takmer ôsmich stoviek členov Snemovne lordov. Ponuku na šľachtický titul, ktorý by jej to umožnil, však odmieta. Dostala ju od súčasných vládnucich labouristov aj od teraz opozičných konzervatívcov. Tretia ponuka by mohla prísť pre jej názory týkajúce sa transgender osôb.

Jmenovanie za peera, ako sa označuje príslušník britskej šľachty s právom na kreslo v Snemovni lordov, jej bolo navrhnuté dvakrát. V príspevku na sieti X uviedla, že „raz od labouristov a raz od toryov“. Labouristi sa dostali k moci tento rok v júli, keď po štrnástich rokoch nahradili Konzervatívnu stranu, tradične nazývanú toryovia.

Rowlingová ešte dodala, že by peerstvo „aj tak neprijala“, keby jej táto pocta bola ponúknutá po tretíkrát. Príspevkom reagovala na vyjadrenie bývalej ministerky obchodu a možnej budúcej líderky Konzervatívnej strany Kemi Badenochovej. Tá vyhlásila, že by – v prípade zvolenia za predsedníčku strany – mohla slávnej autorke zabezpečiť miesto v Snemovni lordov.

Političku k tomu presvedčil spisovateľkin postoj k genderovým otázkam, ktorý jej kritici označujú za transfóbny. V internetovej TalkTV Rowlingovú chválila a uviedla, že obe veria, že ochrana žien by nemala byť založená na ich samourčenom pohlaví, ale na biologickom pohlaví.

Spor o blokátory puberty

Za týmito vyhláseniami sa odohráva debata o transgender problematike vo Veľkej Británii. Badenochová, bývalá štátna tajomníčka pre ženy a rovnosť, tiež uviedla, že sa jej „podarilo získať“ peerstvo pre Hilary Cassovú, dnes už Lady Cassovú.

Významná britská pediatrička pred niekoľkými mesiacmi zverejnila štúdiu, ktorú jej zadala britská Národná zdravotná služba (NHS) v reakcii na prudký nárast počtu detí a mladých ľudí, ktorí pochybujú o svojej genderovej identite a vyhľadávajú zdravotnícke služby.

Podľa zistení Cassovej a jej tímu liečba použitím liekov na zastavenie puberty (blokátory) prináša „veľmi výrazné riziká a veľmi nízky prínos“. Pediatrička tiež odporučila mimoriadnu opatrnosť vzhľadom na nedostatok spoľahlivých údajov o hormonálnej liečbe. V máji bývalá konzervatívna vláda premiéra Rishiho Sunaka vydala nariadenie, ktoré zakazuje predpisovanie liekov na zastavenie puberty ľuďom mladším ako 18 rokov. NHS prestala tieto lieky predpisovať už pred rokom, s výnimkou zvláštnych prípadov. Zákaz blokátorov puberty následne potvrdil súd a podporila ho aj nová labouristická vláda.

„Štúdia Cassovej bola plne odmietnutá radou odborníkov, vrátane prestížnej lekárskej fakulty Yaleskej univerzity,“ kritizovalo súdne rozhodnutie združenie TransActual. Britská lekárska asociácia sa rozhodla štúdiu Cassovej prehodnotiť.

Rowlingová odmieta transfóbiu, vadí jej zneužívanie

Rowlingová označila zverejnenie štúdie Hilary Cassovej za „prielomový moment“. Už skôr odmietla, že by bola transfóbna; rešpektuje „právo každého transgender človeka žiť spôsobom, ktorý je pre neho autentický a pohodlný“, a želá si, aby títo ľudia neboli diskriminovaní alebo zneužívaní. Spomenula ospravedlnenie, ktoré by si zaslúžili ľudia, ktorí prešli detranzíciou, teda procesom zvrátenia tranzície.

Kritiku získala za názor, že transgender ženy by nemali mať prístup do priestorov určených výlučne pre ženy, ako sú šatne alebo toalety. V súvislosti s účasťou transgender atlétky Valentiny Petrillovej na tohtoročnej paralympiáde hovorila o podvode a položila otázku, či by sa teda cyklista Lance Armstrong nemal vrátiť k svojim medailám, o ktoré prišiel kvôli dopingu. Obviňovanie z transfóbie ju sprevádza od roku 2020, keď sarkasticky komentovala článok o „ľuďoch, ktorí menštruujú“. „Som si istá, že pre takýchto ľudí existovalo nejaké označenie. Napovie mi niekto? Ženy?“ napísala vtedy.

Získala si tým kritikov, vrátane Daniela Radcliffa a Emmy Watsonovej, ktorí vystupovali v jej filmových adaptáciách. „Je jasné, že musíme urobiť viac pre podporu transgenderových a nebinárnych ľudí, nie pre znehodnocovanie ich identity,“ napísal vtedy Radcliffe.

Dve ponuky

Medzičasom Rowlingová získala sympatie u konzervatívnej političky Kemi Badenochovej, ktorá v rozhovore tiež poznamenala, že „mnoho bojovala“ a že potrebuje ochranu pred „rôznymi podivínmi a zlými ľuďmi“.

Zdá sa, že Rowlingová nechce byť vtiahnutá do politických debát. Krátko po Badenochovej slovách uviedla v príspevku, že hovoriť o ponukách na peerstvo sa považuje za neslušné, no „vzhľadom na veľmi špecifické okolnosti“ urobí výnimku.

Neprezradila, kedy ponuky prišli, ale možno predpokladať, že labouristi ich urobili, keď boli pri moci, teda pred rokom 2010. V tom čase Rowlingová ešte mohla písať sériu o Harrym Potterovi, ktorá z nej urobila celebritu. Posledná kniha fantasy ságy Harry Potter a relikvie smrti vyšla v Británii v roku 2007. V roku 2008 mimochodom podporila miliónom dolárov labouristov.

Baronka Rowlingová?

Ak by sa Rowlingová predsa len rozhodla pre kreslo v Snemovni lordov, s najväčšou pravdepodobnosťou by získala titul barónky, špekuluje BBC.

Rowlingová už má niekoľko vysokých britských vyznamenaní.

V roku 2000 jej kráľovná Alžbeta udelila Rád britského impéria za prínos k detskej literatúre. Je tiež držiteľkou Rádu spoločníkov cti, ktorého môže byť okrem samotného britského panovníka len 65 členov. Snemovňa lordov, teda horná komora Parlamentu Spojeného kráľovstva, preskúmava zákony prijaté volenou Dolnou snemovňou.

Režisér dokumentu o Čaputovej: Podmienkou bolo, že ho musí schváliť. Čo z filmu odstránila?
Časozberný dokument o päťročnom funkčnom období prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorý práve mieri do kín, nie je oslavným portrétom, ale pohľadom na význam funkcie hlavy štátu a stav spoločnosti. Režisér Marek Šulík zachytil prezidentku v momentoch,... Čítať ďalej
25 | 10 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

 

 

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok