Scholz schladil Zelenského, médiá spomenuli aj Slovensko
25 | 10 | 2024 I Gabriela Fedičová

Prezident Zelenskyj tento mesiac predstavil svoj Plán víťazstva, kde medzi hlavnými návrhmi bola výzva, aby Ukrajina dostala „okamžité“ pozvanie na vstup do vojenskej aliancie NATO. Tento týždeň zdôraznil, že pre Ukrajinu je „zásadné“, „aby pozvanie obdržala počas vojny“.

Server Politico uviedol, že Washington a Berlín spomaľujú proces, ktorým sa Ukrajina snaží získať pozvanie do NATO. Uviedol to s odkazom na zdroje z USA a Severoatlantickej aliancie, ktoré si priali zostať v anonymite. Na základe najnovších interných diskusií sa hovorí o tom, že Nemecko a USA patria k veľmociam, ktoré pomaly odmietajú Zelenského výzvu na urýchlené prijatie do NATO. Kľúčoví členovia aliancie sa obávajú, že by mohlo dôjsť k zatiahnutiu aliancie do vojny s Ruskom, píšu Parlamentní llisty.

Nemecký kancelár Olaf Scholz vo štvrtok odmietol žiadosť Ukrajiny o okamžitý vstup do NATO, ktorú predniesol prezident Volodymyr Zelenskyj pri predstavení svojho Plánu víťazstva západným spojencom. Pripomenul, že v minulosti bola k ukrajinskému členstvu načrtnutá dlhodobá perspektíva, a to na summitoch NATO vo Vilniuse minulý rok a potom vo Washingtone toto leto, uviedla agentúra AFP. Scholz v rozhovore pre verejnoprávnu televíziu ZDF potvrdil svoj postoj, že konflikt nesmie prerásť do priamej vojny medzi Ruskom a NATO, čo je všetkým členom aliancie jasné. „Je dôležité si uvedomiť, že krajina vo vojne sa rozhodne nemôže stať členom NATO. Všetci to vedia, v tomto ohľade niet sporu,“ vyhlásil nemecký kancelár Scholz.

Zopakoval tiež svoj nesúhlas s dodávkami rakiet dlhého doletu Taurus, ktoré by mohli zasiahnuť ciele hlboko na ruskom území, o ktoré Ukrajina dlhodobo žiada.

Nemecko a USA však nie sú jediní, kto brzdí snahu Ukrajiny dostať sa do NATO

Maďarsko a Slovensko sa tiež bránia, ale vychádzajú z iných východísk. Ich súčasní populistickí lídri zastávajú všeobecne prokremeľskú líniu; maďarský premiér Viktor Orbán zablokoval prostriedky EÚ na vyzbrojovanie Ukrajiny a vystúpil z programu NATO na zasielanie smrteľnej pomoci Kyjevu, píše Politico.

Ukazuje na ďalšie krajiny, ktoré nechcú na žiadosť Kyjeva rýchlo reagovať. „Krajiny ako Belgicko, Slovinsko alebo Španielsko sa schovávajú za USA a Nemecko. Váhajú,“ uviedol jeden z nemenovaných predstaviteľov NATO. Druhý úradník uviedol, že krajiny „to podporujú abstraktne, ale akonáhle sa to blíži k realizácii,“ začínajú proti tejto myšlienke viac verejne balansovať.

"Toto si národné divadlo nezaslúži." Ťapáková rázne odmietla politizáciu javiska
Slovenské národné divadlo čelí bezprecedentnej situácii. Zatiaľ čo časť hercov hlasno protestuje proti vedeniu poverenej riaditeľky Zuzany Ťapákovej politickými prejavmi po predstaveniach, tá upozorňuje na zaujímavý fakt - rovnaký etický kódex... Čítať ďalej
25 | 10 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok