AKTUÁLNE INFORMÁCIE Z ROKOVANIA NR SR
25 | 10 | 2024 I Gabriela Fedičová/TASR

Poslanci Národnej rady (NR) SR začali piatkové rokovanie opozičným návrhom na odvolanie ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD) z funkcie. Návrh v pléne predložila poslankyňa Mária Kolíková (SaS). Na piatok je naplánované aj rokovanie o návrhu na odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS).

16:08 V piatok poslanci prebrali odvolávanie Suska,do lavíc sa vrátia v pondelok

Piatkové rokovanie Národnej rady (NR) SR venovali poslanci opozičnému návrhu na odvolanie ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD) z funkcie. Keďže nestihli prebrať návrh na vyslovenie nedôvery ministerke kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS), tento bod má byť na programe v pondelok (28. 10.) od 9.00 h.

Opozícia chce odvolať Suska okrem iného pre jeho rozhodnutie podať dovolanie v prípade právoplatne odsúdeného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a prerušiť jeho výkon trestu odňatia slobody až do rozhodnutia Najvyššieho súdu SR o dovolaní. Suska kritizujú aj za presadenie trestných kódexov. Šéf rezortu spravodlivosti si za svojimi krokmi stojí. Deklaruje, že v prípade Kováčika konal podľa štandardných inštitútov právneho systému.

Šimkovičovej opozícia vyčíta personálne zmeny v Slovenskom národnom divadle (SND) a Slovenskej národnej galérii (SNG). Tvrdí tiež, že ministerka rozkladá verejnoprávne médiá, verejnoprávne fondy, ohrozuje rekonštrukcie pamiatok či erbové kultúrne inštitúcie. Ministerka deklaruje, že na svoje kroky má právo a koná zákonne.

15:01 A. Danko ocenil činnosť ministrov za SNS počas prvého roku vlády R. Fica

Líder národniarov a podpredseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko ocenil činnosť ministrov za SNS počas prvého roku vlády Roberta Fica (Smer-SD). Vyzdvihol viaceré kroky rezortu kultúry, napríklad zmeny pri Fonde na podporu umenia či vo verejnoprávnom rozhlase. Privítal aj viaceré aktivity realizované na envirorezorte aj na ministerstve cestovného ruchu a športu. Urobil tak na piatkovej tlačovej konferencii.

"Naše ministerstvá nestagnujú. Naši ministri nie sú alibisti a reformujú oblasti," povedal. Ocenil tiež činnosť splnomocnenca vlády SR pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie Petra Kotlára.

Danko si myslí, že to, že sú národniari súčasťou koalície, neznamená, že budú ticho a nebudú poukazovať na problémy. Opakovane kritizoval exministerku zdravotníctva Zuzanu Dolinkovú (Hlas-SD). Zároveň vyhlásil, že nevie, či poslanci za SNS podporia návrh noviel školských zákonoch z dielne rezortu školstva.

15:00 Smer-SD deklaruje podporu ministrovi spravodlivosti, podrží ho vo funkcii

Smer-SD deklaruje podporu ministrovi spravodlivosti Borisovi Suskovi (Smer-SD) v jeho pôsobení vo funkcii. Poslanci Smeru-SD sa ďalej nebudú zúčastňovať na schôdzi o odvolávaní Suska. Na piatkovej tlačovej konferencii to uviedol predseda poslaneckého klubu Smeru-SD Ján Richter. Myslí si, že všetky dôvody na jeho odvolanie už boli vyvrátené. Smer-SD je takisto podľa neho pripravený podporiť vo funkcii ministerku kultúry Martinu Šimkovičovú (nominantka SNS), no plánuje si v pléne vypočuť argumenty na jej odvolávanie.

Dôvody na odvolanie Suska označil Richter za vymyslené. Kritizoval, že v pléne bolo v piatok pri odvolávaní minimum poslancov, ktorí návrh na odvolanie podpísali. Smer-SD tvrdí, že hlavnou iniciátorkou odvolávania je exministerka spravodlivosti a poslankyňa Mária Kolíková (SaS), pretože chce na Suska hodiť svoje zlyhania. "Zamerala sa veľmi významne na to, či bude alebo nebude plnený plán obnovy, a to je otázka, ktorá ju podľa mňa najviac trápi, pretože chce zo seba zhodiť vinu za to, akým zlým a neschopným spôsobom riadila plnenie plánu obnovy v rezorte," skonštatoval podpredseda NR SR Tibor Gašpar (Smer-SD).

Gašpar nevidí žiadne dôvody na odstúpenie ministra. "Naopak, vidím jasné dôvody, aby sa aj orgány činné v trestnom konaní zaoberali pôsobením poslankyne Kolíkovej na ministerstve spravodlivosti, aby sa zaoberali prípadne tým, čo zistil audit ministerstva spravodlivosti pri čerpaní niektorých prostriedkov z Fondu na podporu umenia alebo z podobných fondov," skonštatoval. Argumenty, ktoré súvisia so zrušením Úradu špeciálnej prokuratúry alebo s prijímaním novely Trestného zákona, sú podľa neho len hrubým klamstvom a zavádzaním.

14:07 Z. Števulová z PS označila pôsobenie B. Suska vo funkcii za neetické a nemorálne

Hoci minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) deklaruje, že pri svojich krokoch neporušil zákon, so svojou funkciou nenarába čestne, morálne ani eticky. Nerešpektuje hodnoty spravodlivosti a právneho štátu. V diskusii počas odvolávania Suska v pléne Národnej rady (NR) SR to vyhlásila poslankyňa Zuzana Števulová (PS). Klub PS bude hlasovať za jeho odvolanie.

Podľa Števulovej neexistuje ospravedlnenie na to, aby akýkoľvek minister prišiel s rozsiahlou novelou trestného práva "pod pazuchou" bez prípravy cez štandardné procesy. "Výsledkom je, že ju musíte x-krát opravovať len preto, aby ste zachránili peniaze z plánu obnovy," uviedla.

"Pri presadzovaní tejto novely ste konali neeticky a nemorálne najmä s ohľadom na to, že vám bolo úplne jedno, či preživšie a obete znásilnenia budú mať horší prístup k spravodlivosti," skonštatovala Števulová s tým, že Susko uprednostnil rýchle schválenie novely. Už vtedy mal podľa nej odstúpiť. "Odvtedy nie je schopný v oblasti spravodlivosti napraviť obrovské neprávosti, ktoré sa voči ženám dejú," dodala. Kritizuje ho, že nie je schopný zaoberať sa aj témou redefinície znásilnenia či návrhu na odškodnenie nezákonne sterilizovaných žien.

Pri presadzovaní novely trestných kódexov používal Susko podľa Števulovej falošné argumenty. Ústavný súd SR podľa nej poprel, že by existovali nálezy o tom, že špeciálna prokuratúra systematicky porušovala ľudské práva. Suskovi odkázala, že Smeru-SD vyhovovala existencia Úradu špeciálnej prokuratúry len vtedy, keď mu šéfoval Dušan K.

12:55 M. Kolíková: Novele trestných kódexov nepredchádzala žiadna diskusia

M. Kolíková sa takmer rozplakala! Kritizuje ministra Suska
Exministerka spravodlivosti a poslankyňa Národnej rady (NR) SR Mária Kolíková (SaS) súhlasí s potrebou zmeny trestnej politiky a zavedenia tzv. restoratívnej justície. Odmieta však spôsob, akým minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) presadil... Čítať ďalej
25 | 10 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

11:22 KDH podporuje odvolanie Suska i Šimkovičovej, poukazuje na ich zlyhania

Poslanci Národnej rady (NR) SR za KDH podporia v parlamente odvolávanie ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD). Podporujú aj odchod ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS). KDH je presvedčené o tom, že Susko nesie politickú zodpovednosť za chyby v reforme trestného práva. Šimkovičová je podľa hnutia osobou z dezinformačnej scény.

Chyby v reforme trestného práva podľa KDH otvorene pomenoval aj Ústavný súd SR. "Ten jasne konštatoval, že neboli dané žiadne dôvody na skrátené legislatívne konanie," uviedlo hnutie v stanovisku, ktoré TASR zaslala jeho hovorkyňa Lenka Kovár.

Hnutie má tiež kritický postoj k rozhodnutiu o podaní dovolania a prerušení výkonu trestu bývalému špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi K. "Ide podľa nášho názoru o politicky motivované rozhodnutie, čo je pre demokratický štát neprípustné," uviedli kresťanskí demokrati.

"KDH od začiatku tvrdilo, že Martina Šimkovičová sa nemala stať ministerkou kultúry. V osobe ministerky kultúry máme dočinenia s osobou z dezinformačnej scény, na ktorej pôsobí aj po nástupe do funkcie," uviedla Kovár. Konanie ministerky škodí podľa hnutia celému Slovensku. Spomína mocenské ovládnutie umeleckých a kultúrnych inštitúcií prostredníctvom účelovej zmeny zákonov, takisto zmeny vo Fonde na podporu umenia či Audiovizuálnom fonde. KDH kritizuje aj to, že verejnoprávny Rozhlas a televíziu Slovenska nahradila podľa jeho slov "štátna Slovenská televízia a rozhlas (STVR)". Dodáva, že zlyháva tiež financovanie projektov, napríklad pri programe na obnovu pamiatok.

"Odvolaním Martiny Šimkovičovej z funkcie ministerky chceme zastaviť deštrukčný a nezodpovedný prístup ministerstva kultúry k riadeniu kultúrnych inštitúcií a k spravovaniu hmotného kultúrneho dedičstva, ktoré patrí všetkým obyvateľom Slovenska a môže mať nezvratné následky," uzavrelo KDH.

11:04 - B. Susko označil dôvody na jeho odvolanie za klamstvá

Boris Susko vytočený do biela! Dôvody na odvolanie označil za klamstvá
Návrh na odvolanie ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD) neobsahuje ani jedno porušenie zákona. Skonštatovala to vláda v stanovisku k návrhu na odvolanie. Susko označil dôvody na jeho odvolanie za klamstvá. Zmenu trestných kódexov,... Čítať ďalej
25 | 10 | 2024 | Gabriela Fedičová

10:52 - PS: Spravodlivosť a bezpečnosť je po roku vlády R. Fica v rozklade

Spravodlivosť a bezpečnosť je po roku vlády Roberta Fica (Smer-SD) v rozklade. Tvrdia to poslanci Národnej rady (NR) SR za opozičné hnutie Progresívne Slovensko (PS). Na piatkovej tlačovej konferencii kritizovali napríklad novelu trestných kódexov či neriešenie situácie súvisiace s porušovaním ľudských práv. Namietali viaceré kroky a rozhodnutia šéfa rezortu spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD).

"Ženy a deti zažívajúce násilie, nedobrovoľne sterilizované rómske ženy, LGBTI+ ľudia a mnohí ďalší čakajú na to, kedy sa im už konečne bude lepšie, pokojnejšie a bezpečnejšie žiť, ako hlásalo programové vyhlásenie vlády. A nič. A nielenže minister situáciu porušovania ľudských práv nerieši, ešte sa aj podieľa na jej zhoršovaní, či už obmedzovaním zhromažďovacieho práva v prípade lex atentát alebo útokmi na mimovládne organizácie či médiá," skonštatovala poslankyňa Lucia Plaváková (PS).

Poslanci za PS kritizovali aj zrušenie Národnej kriminálnej agentúry či Úradu špeciálnej prokuratúry. Hovorili o čistkách. Suskovi vyčítali tiež rozhodnutie podať dovolanie v prípade právoplatne odsúdeného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a prerušiť jeho výkon trestu odňatia slobody až do rozhodnutia Najvyššieho súdu SR o dovolaní. Upozornili aj na to, že na Ústavnom súde SR stále chýba jeden sudca. Namietali tiež nerealizovanie opatrení na ochranu obetí trestných činov.

Nesúhlas opätovne vyjadrili aj s novelou Trestného zákona. Kritizovali tiež spôsob jej prijatia v parlamente. "Ministerstvo sa teraz podľa mojich informácií snaží stretávať so sudcami a zasahovať do výkladovej rozhodovacej činnosti súdu tým, že im hovorí, ako majú vykladať nový Trestný zákon. Je to aj kvôli tomu, že je veľmi zle napísaný, je tam množstvo chýb," dodal Branislav Vančo (PS).

10:05 Začala sa diskusia k odvolávaniu Suska, písomne sa prihlásilo 8 rečníkov

V Národnej rade (NR) SR sa v piatok začala diskusia k odvolávaniu Borisa Suska (Smer-SD) z postu ministra spravodlivosti. Písomne sa do nej prihlásilo osem rečníkov, z toho traja za klub. Ešte pred nimi požiadal o vystúpenie minister.

Podľa rokovacieho poriadku môže písomne prihlásený poslanec rečniť maximálne 20 minút, ak je prihlásený za klub, tak polhodiny. Zákonodarcovia môžu na jednotlivých rečníkov reagovať faktickými poznámkami, jedna môže trvať najviac dve minúty.

Po vystúpeniach písomne prihlásených poslancov bude množné sa prihlásiť do diskusie ešte ústne. Hocikedy môžu požiadať o slovo členovia vlády, premiér, podpredsedovia a predseda NR SR.

09:21 Opozícia chce odvolať Suska 

Opozícia chce odvolať Suska okrem iného pre jeho rozhodnutie podať dovolanie v prípade právoplatne odsúdeného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a prerušiť jeho výkon trestu odňatia slobody až do rozhodnutia Najvyššieho súdu SR o dovolaní. Suska kritizujú aj za presadenie trestných kódexov. Šéf rezortu spravodlivosti si za svojimi krokmi stojí. Deklaruje, že v prípade Kováčika konal podľa štandardných inštitútov právneho systému.

Šimkovičovej vyčítajú opoziční poslanci personálne zmeny v Slovenskom národnom divadle a Slovenskej národnej galérii. Opozícia tvrdí, že Šimkovičová rozkladá verejnoprávne médiá, verejnoprávne fondy, ohrozuje rekonštrukcie pamiatok či erbové kultúrne inštitúcie. Ministerka deklaruje, že na svoje kroky má právo a koná zákonne.

Dvojicu ministrov mal odvolávať parlament ešte v auguste, vtedy nebol uznášaniaschopný. Na septembrovej schôdzi sa návrhy nestihli prebrať.

Parlament má v piatok rokovať do 16.00 h, no hlasovať o prerokovaných bodoch sa nebude. Pokiaľ sa nepodarí prebrať oba návrhy v piatok, NR SR má zasadať aj v pondelok (28. 10.).

"Toto si národné divadlo nezaslúži." Ťapáková rázne odmietla politizáciu javiska
Slovenské národné divadlo čelí bezprecedentnej situácii. Zatiaľ čo časť hercov hlasno protestuje proti vedeniu poverenej riaditeľky Zuzany Ťapákovej politickými prejavmi po predstaveniach, tá upozorňuje na zaujímavý fakt - rovnaký etický kódex... Čítať ďalej
25 | 10 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik