Zoldy bez servítky: Príliš veľa kapitánov na jednej lodi
24 | 10 | 2024 I Bari Zajačková

Jeden z našich najskúsenejších politických komentátorov, Michal Zoldy, sa vo svojom najnovšom komentári zamýšľa nad mocenskými hrami v slovenskej politike. S typickou iróniou a nadhľadom jemu vlastným odkrýva paradoxy súčasnej politickej scény – od rozporov vo vládnej koalícii až po ambície opozičných lídrov. Prináša kritický pohľad na ministerské rošády, progresívne trendy v spoločnosti a nechýba ani jeho charakteristické hodnotenie osobností slovenskej politiky.

Pozrite sa spolu s ním na to, kto všetko by chcel "šéfovať" Slovensku a prečo to možno nie je najlepší nápad. K druhej, a možno aj tretej rannej káve to je určite dobrý tip prečítať si jeho komentár v úplnom znení:

__________________________________

KTO TU TOMU CELÉMU ŠÉFUJE...?

Samozrejme naša vláda a vládna koalícia pod vedením Roberta Fica. Ale sebavedomých adeptov na šéfovanie je u nás už tradične obrovský nadbytok.

Inak, aj v tejto našej vláde.... tak Robert Fico sa jasne vyjadril, že chce stavať hrádzu proti progresivizmu, čo ja osobne vítam, ale minister školstva s permanentne zvrašteným obočím, evidentne skrz naskrz progresivisticky naladený a čoraz populárnejší na antificovkej stránke ZOMRI, sa vyjadrí, že on hrádzu proti progresivizmu rozhodne nechce. No a ty občan volič sa teraz z toho vysomár. Môžeš sa síce tváriť, že to nevidíš alebo že ti to je jedno, ale podľa mňa tu ide o fundamentálny, doslova zásadný hodnotový konflikt vo vládnom kabinete. To je taký absurdný konflikt, ako keby ste do jednej miestnosti dali dva prístroje - jeden zvlhčovať a druhý odvlhčovač, aby sa vzájomne pobili, a pustíte ich na maximum. Bolože to radosti keď nedotknuteľná Dolinková z Hlasu naplánovala výstavbu mamutej nemocnice v Ružinove, a teraz Šutaj Eštok už odrazu chce tú nemocnicu naspäť na Rázsochách. Tak sa tam už preboha nejako ujednoťte. Veď to nie je sranda takto si tú spásonosnú nemocnicu pohadzovať z jedného kúta slniečkárskej Bratislavy na druhý. No a minister školstva, ten čo nechce žiadne hrádze proti progresivizmu, je odrazu tiež proti Štrkovcu lebo by sa likvidoval tamojší zimáčik a zasypávalo by sa krásne jazero s kapitálnymi sumcami.

Kadekto by chcel šéfovať Slovensku - napríklad taký nedovzdelaný Groehling z SaS, čo bol tiež nie tak dávno ministrom školstva. Až človek začína mať nepríjemný pocit, že to "prekliate" ministerstvo nejakým záhadným spôsobom naschvál škodí Slovensku v osobách zle nominovaných, vyslovene kontroverzných ministrov. Najlepším bol podľa mňa rozumný intelektuál Dušan Čaplovič, toho je škoda. Keby bolo na mne, lebo ja šéfovať síce ničomu nechcem ale poradiť by som hádam vedel, povolal by som do služby vlasti dominantnú Annu Belousovovú z Čadce a zveril jej naše školstvo do rúk bez obáv ako bývalej energickej učiteľke, ktorá vedela aj výchovné zaucho flisnúť v parlamente, ak bolo treba. Hneď by zavládol sparťanský poriadok, úcta k seniorom, a uletená sexuálna prevýchova našich detí by z jedného dňa na druhý skončila, spolu s patologickou Rusofóbiou.

Ďalším adeptom na šéfovanie Slovensku sú samozrejme progresívci na čele s Šimečkom. Ten na každej nervóznej tlačovke tvrdí, že sa Ficovi rozpadá pod rukami štát ale on by ho aj s partiou z bratislavských klubov, kam chodí zasahovať proti drogám polícia, vedel zachrániť. Určite by sa začalo ministerstvom kultúry, kde by ihneď dosadil buď svoju talentovanú partnerku, alebo tú hašterivú "medúzu Gorgonu" Zoru Jaurovú od Jozefa Markuša, a okamžite by nastúpil naspäť na post šéfa SND súčasnou vládou nedocenený Drlička.

Inak, aby som pravdu povedal, mne osobne sa nápad ministerky Šimkovičovej dať našej hymne trochu iný šat po hudobnej stránke páči. Hymny sú mojím koníčkom. Nie je to tak dávno (vo februári 2020) , čo som na facebooku napísal článok o hymnách. Zacitujem tu teraz z môjho vlastného článku: "Pokiaľ ide o celosvetového víťaza súťaže krásy hymien podľa hodnotenia rôznych relevantných inštitúcii a podľa nimi zverejneného rankingu, víťazom nie je ani hymna USA, ani Kanady alebo Nemecka. Za najkrajšiu štátnu hymnu bola zvolená....štátna hymna Ruskej federácie. Je to hymna, ktorej melódia bola v minulosti oficiálnou hymnou ZSSR, dnes je s iným textom štátnou hymnou Ruskej federácie. Víťazovi blahoželám. Porotcami v tom veľkom medzinárodnom hodnotení štátnych hymien boli BBC, USA Today, WatchMojo, TheTopTens®, Goal.com." A ja vám aj poviem prečo vyhrala..... lebo v tej ruskej hymne je monumentálny hudobný sprievod..... tá hymna poslucháča strháva. Aj nemecká je pekná, podobne aj Kanadská, ale Ruská to vyhrala. Ak na našej trochu popracuje Oskar Rózsa, slovenskej hymne to len prospeje. Nemám rád ak našu hymnu spieva na ľadovej ploche bez hudobného sprievodu operný spevák alebo speváčka. Nie je to ono, ale to je vec názoru. Ako všeličo iné, aj to sem prišlo z Ameriky, a ja neviem prečo by sme sa mali vo všetkom donekonečna opičiť po Amerike.

Ďalším, kto by chcel šéfovať Slovensku, je samozrejme náš starý známy výtečník Matovič, no ten je už chvalabohu bez šance lebo toho tu nechce nik okrem úzkeho gangu jeho najvernejších. Ani vlastná sestra ho nechce, od samého začiatku, a ja jej za to ďakujem. Majerský z KDH neprichádza do úvahy lebo ten dlháň je populárny iba na Orave. Trosečnícke KDH už dávno opustili, a k zdravému rozumu sa našťastie priklonili, také historické veličiny ako Čarnogurský, Palko a Ján Baránek, lebo sa právom hanbia za to, čo tu KDH povystrájalo odkedy sa rezolútne stavalo proti samostatnosti a zvrchovanosti Slovenska a neodsúhlasilo ani pamätnú deklaráciu o zvrchovanosti a Ústavu. Kto normálny by prosím vás chcel, aby tu vládla strana, ktorá ani len nechcela, aby Slovensko bolo zvrchovaným samostatným štátom ale na veky vekov zostalo iba chvostovou časťou československej federácie. To na celoslovenské víťazstvo chvalabohu nestačí aj preto, lebo na susedných Kysuciach ľudia rozmýšľajú inak ako na Orave, takže širší vplyv KDH sa tým z celoslovenského hľadiska anuluje. Uhrík s Miňom, akokoľvek môžu byť človeku ľudsky sympatickí a môžu sa teraz aj roztrhať, urobili na začiatku pár hrubých školáckych chýb ešte za čias Kotlebu a za tie teraz pykajú a budú pykať ďalej, až je ich človeku úprimne ľúto.

No a tak sme na záver dospeli tam, kde sme dnes na samom začiatku štartovali - u Fica a Smeru-SSD. Vždy som tvrdil, že niet na svete ideálneho politika a ideálnej politickej strany a za tým názorom si stojím. Tak, ako neexistuje ani ideálny manželský partner. Zatiaľ tu inej alternatívy niet, ak samozrejme nepočítam Pellegriniho Hlas-SD, ktorý sa zmieta sám v sebe a v celej kope názorových protirečení. Navyše trpí aj na to, že mu momentálne chýba výrazná líderská osobnosť, takže ich v tom Hlase jedného od druhého ani poriadne nerozoznáš.

Autor: Michal Zoldy

Dobrý aktivista nemusí byť dobrým politikom!
Za situáciu okolo poslaneckého klubu SNS môže v prvom rade predseda strany Andrej Danko, ktorý pred voľbami 2023 síce urobil geniálny politický marketing, pripomínajúci tvorbu kandidátky Igora Matoviča, ale aj tu sa ukazuje, že aktivista nemusí byť... Čítať ďalej
24 | 10 | 2024 | Roman Martiška

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok