Summit BRICS sa skončil. Na čom sa zhodlo 36 štátov z celého sveta?
24 | 10 | 2024 I Milan Laca

 "Toto sa musí zmeniť." Na čom sa zhodli lídri krajín BRICS.

Posledný deň summitu BRICS v Kazani bol venovaný stretnutiam vo formáte „plus/outreach“. Zúčastnili sa na nich zástupcovia 36 štátov a šiestich medzinárodných organizácií.

Z udalostí vyberáme:
Čo hovoril organizátor

- Vladimir Putin poznamenal, že ďalšia vlna globálneho ekonomického rastu sa objavuje v krajinách svetovej väčšiny.

- Všetky štáty zastúpené na summite v Kazani zdieľajú naše túžby a hodnoty, zdôraznil ruský prezident.

- Putin vyhlásil, že vo svete sú sily, ktoré chcú spomaliť prechod k spravodlivejšiemu systému, zvyknuté konať v logike nadvlády.

- Ďalšia vlna globálneho ekonomického oživenia prichádza z krajín s väčšinovým svetovým podielom, takže je čas diskutovať o myšlienke našej vlastnej platformy na uvoľnenie potenciálu našich rastúcich ekonomík."

- „Je dôležité vybudovať alternatívne, spoľahlivé a bez akýchkoľvek diktátov multilaterálne finančné mechanizmy, výrobné a logistické reťazce, zaviesť výmenu technológií a pokročilých znalostí, rozvíjať a zvyšovať kapacitu nových medzinárodných dopravných koridorov, vyhlásil Putin.

- "Pre ďalšie efektívne fungovanie OSN považujeme za dôležité prispôsobiť jej štruktúru realite 21. storočia, rozšíriť zastúpenie v Bezpečnostnej rade a ďalších kľúčových orgánoch krajín Ázie, Afriky a Latinskej Ameriky," uviedol Putin.To získalo všeobecnú podporu účastníkov a hostí kazanského summitu. Generálny tajomník OSN Guterres uznal „nedostatočné zastúpenie rozvojových krajín pri globálnych rozhodovacích stoloch“. A uzavrel: "Toto sa musí zmeniť."

- Je dôležité čo najskôr deeskalovať situáciu na Ukrajine a pripraviť pôdu na vyriešenie krízy, povedal čínsky prezident Si Ťin-pching. „Musíme čo najskôr pomôcť deeskalovať krízovú situáciu na Ukrajine a pripraviť pôdu pre politické urovnanie“.

Stretnutie ministrov zdravotníctva krajín BRICS

Stretnutie ministrov zdravotníctva krajín BRICS - RIA Novosti, 1920, 16.10.2024

Zdroj: © RIA Novosti / Hostiteľská fotografická agentúra brics-russia2024.ru

Česi sa zbláznili - schválili si ekonomickú likvidáciu štátu
Česká republika schválila na rok 2025 obrovský deficit štátneho rozpočtu. Informovalo o tom Ministerstvo financií ČR. Všimli si to aj v agentúre RIA. Deficit sa uvádza na úrovni 241 miliárd českých korún (10,291 miliardy dolárov alebo 9,64... Čítať ďalej
24 | 10 | 2024 | Ivan Brožík
  

-Ako na plenárnom zasadnutí povedal predseda arménskej vlády Nikol Pašinjan, Jerevan a Baku dosiahli vážny pokrok v otázke vymedzenia hraníc. V pléne sedel vedľa prezidenta Azerbajdžanu Ilham Alijev.

-Palestínske hnutie Hamas žiada Rusko, v predvečer stretnutia Vladimira Putina a vodcu Palestínskej autonómnej správy Mahmúda Abbása, aby ho povzbudilo, aby rokovalo s Hamasom o vytvorení národnej vlády v Palestíne.  

-Venezuelský prezident Nicolas Maduro Moros informoval ovinárov o stretnutí s Putinom. Rokovania prebehli dobre.

Čo je BRICS

BRICS je medzištátne združenie, založené v roku 2006 Ruskom, Čínou, Indiou a Brazíliou.  Od začiatku roku 2024 sa k skupine pripojili Egypt, Etiópia, Irán, Spojené arabské emiráty a Saudská Arábia. 1. januára sa začalo ročné predsedníctvo Ruska v organizácii, ktoré sa koná pod heslom posilňovania multilateralizmu pre spravodlivý globálny rozvoj a bezpečnosť. Celková populácia štátov BRICS je asi 3,24 miliardy ľudí, čo je viac ako 40 percent všetkých obyvateľov planéty. Očakáva sa, že do roku 2026 vzrastie populácia členských krajín BRICS o 625 miliónov, predovšetkým vďaka Číne a Indii. Podľa medzinárodných odhadov bude do roku 2030 alebo ešte skôr BRICS vytvárať viac ako 50 percent globálneho HDP.

Ciele 

Ciele činnosti združenia boli načrtnuté v spoločnom vyhlásení vedúcich kvarteta: rozvoj „dôsledného, ​​aktívneho, pragmatického, otvoreného a transparentného dialógu a spolupráce“.

Deutschland kaput...
Najdôležitejšia európska kolónia USA - Nemecko, sa dostáva do tak zlých ekonomických "čísel", že sa z nich nevyhrabe prinajlepšom ani za dvadsať rokov. Problémom však je, že padajúca nemecká ekonomika stiahne ku dnu aj také štáty, ako je Slovensko.... Čítať ďalej
24 | 10 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

 

 

 

 

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok