STOP dezinformáciám: Náhradné doklady po zmene mena nie sú falšovaním dokumentov!
24 | 10 | 2024 I Bari Zajačková/ TASR

Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) SR upozorňuje na šíriace sa dezinformácie o vydávaní náhradného dokladu o vzdelaní pri zmene mena, priezviska alebo rodného čísla. Zdôrazňuje, že neexistuje dôvod, pre ktorý by mali školy odmietať vydávať náhradné doklady, ak zmenu mena zapíše matrika a osobe sú vydané aj iné doklady. TASR o tom informoval odbor komunikácie a marketingu rezortu.
        

"V rámci balíka školských zákonov, o ktorom v súčasnosti rokuje Národná rada (NR) SR, vláda SR na základe predchádzajúcich podnetov verejného ochrancu práv, rozhodovacej činnosti súdov či viacerých pripomienok iných subjektov navrhla úpravu vydávania náhradného dokladu o vzdelaní pri zmene osobných údajov," priblížilo ministerstvo s tým, že v súvislosti s návrhom sa začali šíriť dezinformácie o údajnom falšovaní dokladov.
        

Upozornilo, že ide o hoax. "Podľa takejto interpretácie by nemali byť vydávané žiadne doklady, napríklad ani vodičský preukaz, ak osoba získavala vodičské oprávnenie pod iným menom. Ide o dezinformáciu a kampaň, ktorá má navodiť dojem, že ministerstvo chce umožniť neoprávnené zmeny vysvedčení," objasnilo.
        

Používanie mena a priezviska upravuje podľa neho zákon NR SR o mene a priezvisku v znení neskorších právnych predpisov. Táto právna norma pritom definuje aj proces zmeny mena a priezviska. V prípade, ak nie je potrebné povolenie, zmena sa robí priamo na matričnom úrade. V situáciách, keď je potrebné povolenie o zmene, na základe žiadosti občana rozhoduje príslušný okresný úrad.
        

Ako doplnilo, MŠVVaM do tohto procesu nezasahuje ani nerieši dôvody zmeny, keďže na to nemá právomoc. "Ak však príslušný orgán verejnej moci v súlade so zákonom zmenu zapíše, neexistuje legitímny dôvod, aby občan nemal nárok na vydanie náhradného dokladu o vzdelaní. Naopak, absencia právnej úpravy môže viesť k porušovaniu práv v rozpore s medzinárodnými ľudskoprávnymi štandardmi," dodalo.
        

Od novembra 2018 je súčasťou zákona o vysokých školách ustanovenie, na základe ktorého vysoká škola vydá na žiadosť fyzickej osoby, u ktorej došlo k zmene mena alebo k zmene priezviska z dôvodu zmeny pohlavia, náhradný doklad o absolvovaní štúdia. Aktuálny návrh rozširuje nárok fyzickej osoby na doklady o nižšom dosiahnutom stupni vzdelania.

OSN oslavuje 78 rokov: Blanár zdôraznil jej nenahraditeľnú úlohu
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár vo štvrtok zdôraznil podľa neho nenahraditeľný význam Organizácie Spojených národov (OSN) ohľadne medzinárodnej spolupráce, dialógu, mierových rokovaní, dodržiavania medzinárodného... Čítať ďalej
24 | 10 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok