KAUZA netransparentných nákupov: FN Trenčín podáva TRESTNÉ oznámenie
24 | 10 | 2024 I Bari Zajačková/ TASR

Fakultná nemocnica v Trenčíne odhalila závažné nezrovnalosti v hospodárení bývalého vedenia a podáva trestné oznámenie. Pod drobnohľad sa dostalo päť podozrivých zákaziek, ktoré mohli porušiť zákon o verejnom obstarávaní.

Kontrola odhalila alarmujúce zistenia

"Pri detailnej analýze zmluvných vzťahov sme narazili na závažné pochybenia," uvádza Martina Holecová, hovorkyňa nemocnice. Nový riaditeľ Michal Plesník nariadil hĺbkovú previerku financií, spoluprác a fungovania jednotlivých oddelení.

Sporné zákazky bez súťaže

Najväčšie podozrenie vzbudzuje séria priamych zadaní pre spoločnosť RS technology (predtým Remeselné služby). Medzi kontroverzné projekty patrí napríklad vybudovanie nemocničného vjazdu za viac ako 200 000 eur - bez verejnej súťaže. Celkovo firma získala zákazky v hodnote presahujúcej 300 000 eur.

Bývalý riaditeľ: "Je to účelový útok"

Tomáš Janík, bývalý riaditeľ nemocnice, všetky obvinenia rezolútne odmieta. "Každé obstarávanie prešlo dvojitou kontrolou vrátane Ministerstva zdravotníctva SR," bráni sa Janík. Paradoxne poukazuje na fakt, že za verejné obstarávanie v tom čase zodpovedal súčasný riaditeľ Plesník.

Vyšetrovanie pokračuje

Nemocnica aktuálne preveruje možné personálne prepojenia medzi bývalým vedením a dodávateľskou spoločnosťou. Prípad naberá na komplexnosti najmä v kontexte prebiehajúceho vyšetrovania týkajúceho sa tepelného hospodárstva nemocnice.

Stredná trieda na okraji: Adresná pomoc môže spôsobiť kolaps sociálneho systému
Zavádzanie adresnej pomoci na Slovensku bude mať tvrdé a nespravodlivé dopady na strednú triedu a pracujúcich, ktorí už teraz nesú najväčšie daňové bremeno. Tento systém, preferovaný pravicovými politikmi, ťaží z príspevkov tých, ktorí do štátneho... Čítať ďalej
24 | 10 | 2024 | TS ISD/ Hd

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok