FENOMÉN slovenskej hudby JUBILUJE
24 | 10 | 2024 I Bari Zajačková

Jožo Ráž, charizmatický frontman skupiny Elán, sa narodil len dva týždne po nedávno zosnulom Vašovi Patejdlovi. Ich spoločná hudobná cesta sa začala už v Ľudovej škole umenia, kde obaja navštevovali hodiny klavíra. Osud ich spojil do legendárnej formácie, ktorá vznikla v roku 1969 a svoje prvé tóny vypustila do sveta 22. apríla 1970.

Od brigád k svetovým pódiám

Cesta na vrchol nebola jednoduchá. Mladí muzikanti si na prvý aparát zarábali na stavbách a pri rekonštrukcii električkovej trate. Prvé zahraničné skúsenosti získavali v baroch v Tunise, neskôr vo Švédsku, kde stretli svoj vzor - skupinu Chicago. Zlomovým momentom bola spolupráca s textárom Borisom Filanom.

Éra nezabudnuteľných hitov

Prelomový album "Ôsmy svetadiel" v roku 1981 odštartoval sériu megaúspešných nahrávok. Ráž sa podpísal pod množstvo nezabudnuteľných hitov ako "Aj keď bez peňazí", "Nie sme zlí" či "Človečina". Predaje albumov prekonávali rekordy - niektoré prekročili hranicu pol milióna výliskov.

Životná skúška a triumfálny návrat

Osudový moment prišiel 20. júna 1999, keď Ráž prežil ťažkú dopravnú nehodu. Po dvojmesačnej kóme a náročnej rekonvalescencii sa však triumfálne vrátil na hudobnú scénu. Jeho comeback korunovali dva tituly Zlatého slávika a monumentálne koncerty vrátane vystúpenia v newyorskej Carnegie Hall.

Neuveriteľných sedemdesiat

Dnes, pri príležitosti životného jubilea, Jožo Ráž dokazuje, že ani vek nie je prekážkou. Séria vypredaných koncertov v Prahe a Bratislave pod názvom Elán 70 je toho najlepším dôkazom. Aj bez Vaša Patejdla pokračuje v písaní histórie slovenskej populárnej hudby, verný svojmu životnému krédu: "Jediné, čo k životu potrebujeme, je láska. A tú vďaka Bohu máme."

Aj naša redakcia sa pripája ku gratulantom a želá Jožovi Rážovi všetko najlepšie k jeho životnému jubileu. Nech jeho nezameniteľný hlas ešte dlho rozdáva radosť fanúšikom na Slovensku i v zahraničí.

BÚRLIVÁ REAKCIA: 'Nie som zapredanec!' - skladateľ Rózsa odpovedá Nvotovej
Prestížny projekt prerábky slovenskej štátnej hymny vyvolal vášnivú diskusiu medzi významnými osobnosťami kultúrnej scény. Kým Dorota Nvotová hovorí o zrade kolegov, Oskar Rózsa bráni svoju umeleckú integritu. Spor o politické pozadie "Slovenská... Čítať ďalej
24 | 10 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok