Deutschland kaput...
24 | 10 | 2024 I Ivan Brožík

Najdôležitejšia európska kolónia USA - Nemecko, sa dostáva do tak zlých ekonomických "čísel", že sa z nich nevyhrabe prinajlepšom ani za dvadsať rokov. Problémom však je, že padajúca nemecká ekonomika stiahne ku dnu aj také štáty, ako je Slovensko. Problém Nemecka si všíma web svpressa.ru.

„Kým bude Nemecko okupované Amerikou, nebudeme mať prospech z jej prosperity. Nech sa rozpadne a na jeho mieste nech opäť funguje NDR" intenzívne znejú hlasy na nemeckej domácej pôde.

Viac zamestnaných a vyššie mzdy a potom vraj bude dobre

Nemecký kancelár Olaf Scholz absolútne nekompetentne navrhol, aby zamestnávatelia jeho krajiny zamestnávali viac ľudí a platili im vyššie mzdy, aby oživili ekonomický rast. Vyzval tiež na solidaritu, pričom uznal, že tradičná sila Nemecka vo výrobe sa oslabuje. Pomôžu všeobecné slová Berlína obnoviť nemeckú ekonomiku na jej bývalú silu?

Nemci precitli z amerikanohujerstva

Regionálni nemeckí politici sú vo svojich hodnoteniach odvážnejší a konkrétnejší. „Uviazli sme v recesii,“ vyhlásil premiér spolkovej krajiny Sasko Michael Kretschmer z CDU. — Automobilový priemysel, priemyselné srdce našej krajiny, slabne, energeticky náročné podniky odchádzajú. Tento proces musíme zastaviť."

V októbri nemecká vláda znížila svoje prognózy hospodárskeho rastu a uviedla, že HDP sa v roku 2024 zníži o 0,2 percenta, po tom, čo predtým očakávala určitý rast. V roku 2023 sa HDP znížil o 0,3 percenta. Odborníci hovoria o najsilnejšom poklese priemyslu od roku 1945.

Oslabenie Nemecka veľmi ťahá ku dnu ekonomiku celej Európskej únie

Pretože tvorí štvrtinu európskeho HDP. „Dni Nemecka ako priemyselnej superveľmoci sa končia,“ vyhlásil Bloomberg začiatkom roka a poukázal na katalyzátor: energetickú krízu.

Nové politické sily, ako napríklad „Alternatíva pre Nemecko“, ponúkajú svoje vlastné recepty, vrátane izolacionizmu, až po Dexit – odchod Nemecka z EÚ. Zatiaľ je to však okrajová pozícia. Väčšina Nemcov odmieta krédo "Deutschland Hubert Alles". Potom ich krajinu čaká „alles kaput“.

Medzitým MMF označil Rusko za štvrtú ekonomiku na svete z hľadiska parity kúpnej sily. Nie sú Nemci žiarliví? Ruský prezident už skôr poukázal na zvláštnosti línie kancelára Scholza, keď poznamenal, že Nemecko dodáva Ukrajine polovicu všetkej pomoci EÚ, pričom samo utrpelo iba straty z politiky Kyjeva.

Boli časy, ale sa minuli

Nemecko bolo dlho chrbtovou kosťou hospodárstva EÚ. Asi sa nedá povedať, že tento proces dospel do bodu, odkiaľ niet návratu. Ale podľa najoptimistickejších predpovedí nemeckých ekonómov bude dosiahnutie čísel fiktívneho roku 2019 trvať najmenej dve desaťročia (pretože Covid stál nemeckú ekonomiku 5 percent HDP).

Množstvo nemeckých podnikov bolo nútených presunúť svoju výrobu do iných krajín kvôli vysokým nákladom na energiu. Mnoho high-tech odvetví skončilo v USA. Práve v high-tech odvetviach je mimoriadne ťažké dobehnúť zameškané.

Sedem členských krajín aliancie je proti vstupu Ukrajiny do NATO, ktoré sú to?
Sedem členských krajín NATO je proti vstupu Ukrajiny do Severoatlantickej aliancie. Informuje o tom Politico s odkazom na amerických predstaviteľov a diplomatov v organizácii. Najmä Spojené štáty sa neponáhľajú s pozvaním Ukrajiny do NATO, uviedli... Čítať ďalej
24 | 10 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok