CENZÚRA NA SOCIÁLNYCH SIEŤACH? Mazurek: "EÚ sa mení na totalitné monštrum!"
24 | 10 | 2024 I Bari Zajačková

Europoslanec Milan Mazurek z hnutia Republika včera vyvolal značný rozruch v pléne Európskeho parlamentu, keď ostro vystúpil proti pripravovanej legislatíve týkajúcej sa regulácie obsahu na sociálnych sieťach. Mazurek tvrdí, že nové pravidlá môžu viesť k cenzúre a obmedzovaniu slobody prejavu.

Dramatické momenty v rokovacej sále

"EÚ sa mení na totalitné monštrum a túto pravdu v pléne neznesú," uviedol Mazurek vo svojom príspevku na sociálnej sieti po vystúpení v europarlamente. Podľa jeho slov predsedajúca schôdze "nezvládla jeho úprimnosť" a dostala sa s ním do ostrej výmeny názorov ohľadom kritiky Európskej komisie a jej predsedníčky Ursuly von der Leyenovej.

Obavy z cenzúry na sociálnych sieťach

Slovenský europoslanec vo svojom vystúpení varoval pred novými právomocami EÚ v digitálnom priestore. "Budete kritizovať Leyenovú a komisiu? EÚ chce právomoc vás do 24 hodín vymazať," upozornil Mazurek. Prirovnal pritom situáciu k dystopickému románu Georgea Orwella, pričom vyjadril znepokojenie nad možným obmedzovaním "vlasteneckých názorov na internete".

Zodpovednosť voči voličom

"Ja sa zodpovedám mojim voličom na Slovensku, nie nejakým progresívnym byrokratom odpojeným od reality," zdôraznil Mazurek v reakcii na incident. Europoslanec zároveň deklaroval, že sa nenechá zastrašiť a bude pokračovať vo svojej kritike: "Ak si myslia, že sa tohto zľaknem, tak sú na omyle."

Je potrebné poznamenať, že diskusia o regulácii digitálneho priestoru v EÚ je komplexnou témou, ktorá vyvoláva rôznorodé reakcie naprieč politickým spektrom. Európska komisia opakovane zdôrazňuje, že cieľom novej legislatívy je predovšetkým boj proti dezinformáciám a nelegálnemu obsahu, nie obmedzovanie slobody prejavu.

Rybníček varuje pred kolapsom projektu Európske hlavné mesto kultúry
Navrhovaná zmena zákona o Európskom hlavnom meste kultúry (EHMK) je natoľko vážnym zásahom do celého princípu zákona, že jeho znejasnenie či spochybnenie je spochybnením zákona ako celku. V reakcii na vládou schválenú novelu zákona o EHMK a o... Čítať ďalej
24 | 10 | 2024 | Bari Zajačková/ TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok