ZÁHADA okolo údajnej správy SIS
23 | 10 | 2024 I Bari Zajačková/ TASR

Riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Pavol Gašpar v stredu ráno predstúpil pred poslancov Národnej rady SR na mimoriadnom neverejnom rokovaní výboru na kontrolu SIS. Hlavnou témou bola údajná správa o atentáte na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), ktorá v posledných dňoch rozvírila politické vody.

"SIS žiadny pokyn na vypracovanie správy o atentáte na premiéra Roberta Fica nedostala," uviedol Gašpar priamo na výbore. Túto informáciu potvrdil aj predsedajúci výboru Peter Šuca (Smer-SD), ktorý po rokovaní vyhlásil: "V tejto chvíli máme informáciu takú, že existujú spravodajské informácie vo vzťahu k atentátu na Roberta Fica, ktoré slúžia ako podpora pre vyšetrovanie orgánov činných v trestnom konaní."

Opozícia stále pochybuje, koalícia tvrdí, že je všetko vysvetlené

Napriek týmto vyjadreniam, opozícia zostáva skeptická. Mária Kolíková (SaS), ktorá iniciovala zvolanie mimoriadneho zasadnutia výboru, trvá na svojich pochybnostiach. "Skutočnosť, na čom SIS v súvislosti s atentátom pracuje, ukáže až budúcnosť," poznamenala Kolíková.

Podobný postoj zaujal aj poslanec Gábor Grendel (Slovensko, Za ľudí, KÚ), ktorý uviedol: "Pochybnosti vo mne zbudil minister vnútra a tie pochybnosti vo mne už asi navždy zostanú."

Riaditeľ SIS Gašpar však trvá na svojom stanovisku. Potvrdil, že výbor zobral na vedomie informácie, ktoré poslancom ponúkol, a zdôraznil: "SIS nedostala pokyn na vypracovanie správy o atentáte, no informácie, ktoré o atentáte má, sprístupňuje prijímateľom zo zákona."

František Majerský (KDH) vyzval na väčšiu transparentnosť v tejto záležitosti: "Spoločnosť potrebuje vedieť, čo presne sa 15. mája v Handlovej stalo. Generálna prokuratúra a polícia by mali predstúpiť pred verejnosť a oznámiť, kto je za atentát zodpovedný a ako presne sa stal."

Poslanci Progresívneho Slovenska (PS) apelujú na zodpovednosť koaličných politikov. Martin Dubéci (PS) poznamenal: "Úlohou opozície je byť podozrievavý, čiže to nie je teraz tak, že my odtiaľto odídeme a budeme tomu veriť. Myslím si, že kontrolný výbor je na to, aby kontroloval."

Celá kauza vznikla po vyjadreniach ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) o objednávke správy SIS. Neskôr však vysvetlil, že mal na mysli iba premiérove vyžiadanie správy o ďalších hrozbách na jeho osobu. Premiér Fico následne odmietol, že by si akúkoľvek správu vyžiadal, a obvinil z toho opozičných poslancov.

Napriek snahe o vysvetlenie situácie zostávajú otázky okolo údajnej správy SIS a atentátu na premiéra Fica stále otvorené. Je zrejmé, že táto téma bude aj naďalej rezonovať v slovenskej politickej scéne.

Budú sa Slováci učiť novú hymnu?
Ministerstvo kultúry vedené Martinou Šimkovičovou chystá pre Slovákov prekvapenie, ktorého súčasťou je skladateľ Oskar Rózsa, viaceré umelecké kolektívy, orchester a Slovenská filharmónia, ale aj dva detské súbory. Ministerka kultúry musela... Čítať ďalej
23 | 10 | 2024 | Roman Martiška

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok