Z popola Notre Dame vstáva hudba: Francúzsky majster organu v Bratislave
23 | 10 | 2024 I Bari Zajačková

V nedeľu 27. októbra o 19:00 sa bratislavská Katedrála sv. Martina stane dejiskom výnimočného hudobného podujatia s názvom "Pozdrav Notre Dame". Tento koncert, ktorý spoločne odohrajú titulárny organista parížskej Katedrály Notre Dame Vincent Dubois a slovenský organista Stanislav Šurin, symbolicky prepojí dve významné európske katedrály.

Spojenie histórie a súčasnosti

Vladimír Grežo, autor projektu, zdôraznil podobnosti medzi oboma katedrálami: "Obidve vznikli v rozpätí 60 rokov od seba, v 12. a 13. storočí, stavali sa 200 rokov. Obidve majú znaky korunovačných katedrál a výrazný umelecký rozmer." Tento koncert tak nie je len hudobným zážitkom, ale aj pripomenutím spoločných európskych koreňov a kultúrneho dedičstva.

Hudba ako most medzi národmi

Stanislav Šurin, slovenský organista, vníma koncert ako gratuláciu k obnove parížskej katedrály po ničivom požiari v roku 2019. Program koncertu bude pestrý - Vincent Dubois predvedie čisto francúzsky repertoár, zatiaľ čo Šurin zahrá slovanskú organovú hudbu a dve vlastné kompozície. Táto hudobná fúzia symbolizuje jednotu v rozmanitosti európskej kultúry.

Otvorené dvere pre všetkých milovníkov hudby

Organizátori sa rozhodli sprístupniť tento jedinečný zážitok širokej verejnosti bezplatne. Hoci miesta na sedenie sú už obsadené, záujemcovia môžu stále prísť a vychutnať si koncert postojačky. Celé podujatie bude zaznamenané na video, ktoré bude následne premietané v Paríži, čím sa vytvorí pomyselný most medzi oboma mestami.

Tento koncert nie je len oslavou hudby, ale aj dôkazom sily umenia spájať ľudí a kultúry naprieč kontinentom. Je to príležitosť pre Bratislavu ukázať sa ako súčasť európskeho kultúrneho dedičstva a prejaviť solidaritu s Parížom v čase obnovy jeho ikonickej katedrály.

TRPKÉ priznanie odvážneho primátora z LIPTOVA k vážnej DIAGNÓZE
Rušno je na slovenskej politickej scéne, ale aj na jej pozadí sa odohrávajú mnohé životné príbehy. Kým národniari riešia hrozbu rozpadu poslaneckého klubu, strana Hlas vymenila ministerku zdravotníctva, s realitou tohto rezortu sa priam osobne... Čítať ďalej
23 | 10 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

 

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok