Šutaj Eštok vs. Fiala: Spor o Babiša prerástol hranice
23 | 10 | 2024 I Bari Zajačková/ TASR

Vyjadrenia predsedu vlády Českej republiky Petra Fialu v súvislosti so zmierom, ktorý uzavrelo Ministerstvo vnútra (MV) SR s Andrejom Babišom, ministra vnútra SR Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) mrzia. Vníma ich však ako vyjadrenia adresované českým voličom v boji s oponentom na domácej politickej scéne.
        

"Nevnímam ich ako vyjadrenia českého premiéra Petra Fialu, ale skôr ako vyjadrenia Petra Fialu ako predsedu ODS," uviedol Šutaj Eštok. Zároveň odmietol, aby takéto vyjadrenia naštrbovali nadštandardné česko-slovenské vzťahy. "Nedovolím, aby rozhodovanie vnútroštátnych orgánov SR malo nejako vstupovať do politických sporov. Pre mňa sú naďalej naši českí kolegovia tými, s ktorými chceme mať nadštandardné vzťahy, a odporúčam aj pánovi Fialovi, aby neťahal do tejto témy politiku," deklaroval.
        

Zopakoval, že v prípade zmieru, ktorým MV uznalo neoprávnenosť evidencie bývalého českého premiéra vo zväzkoch Štátnej bezpečnosti (ŠtB) a to, že Babiš s komunistickou štátnou bezpečnosťou vedome nespolupracoval, nebol žiadny politický obchod, ale rozhodnutie vychádzajúce z právnych analýz a možností ministerstva uspieť v súdnom spore.
        

Fiala v pondelok (21. 10.) označil oznámený zmier za "absolútne neuveriteľnú politickú dohodu". Dodal, že v tomto prípade rozsudok nezávislého súdu nahradil "obyčajný obchod", a to je podľa neho perspektíva, ktorú jeho politický oponent Babiš ponúka aj Česku.
        

Ústav pamäti národa trvá na oprávnenej evidencii Babiša vo zväzkoch, zároveň oznámil, že Babiš v registračných protokoloch ŠtB ostáva uvedený ako tajný spolupracovník v kategórii agent. Ústav tvrdí, že z dohody medzi ministerstvom a českým expremiérom mu nevyplývajú povinnosti.

Minister vnútra o Kažimírovi: Čestný a rešpektovaný človek
Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok sa v krátkom videu na sociálne sieti zastal guvernéra Národnej banky Slovenska Petra Kažimíra, ktorý na súde čelí obvineniu postavenom na výpovedi kajúcnika. Súdny proces sprevádza takmer každodenný hon Kažimíra zo... Čítať ďalej
23 | 10 | 2024 | Roman Martiška

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok