Koniec lacného ruského plynu? Šéf ÚRSO prezrádza, čo TO znamená pre Slovákov
24 | 10 | 2024 I Bari Zajačková

Predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Jozef Holjenčík v rozhovore s Mimi Šramovou prezradil, čo nás čaká v energetike v roku 2025. Niektoré domácnosti sa môžu tešiť, iné by sa mali pripraviť na výraznejšie zvýšenie nákladov.

Koniec ruského plynu cez Ukrajinu: Čo to znamená pre Slovensko?

"Ak skončí kontrakt medzi Ruskom a Ukrajinou na dopravu zemného plynu z východu na západ, naše postavenie sa zmení," vysvetľuje Holjenčík. "Máme síce prepojenia s okolitými krajinami, ale otázkou je, či budú tieto trasy voľné."

Šéf ÚRSO upozorňuje, že ak bude plyn prichádzať zo západu, cena sa môže mierne zvýšiť kvôli dodatočným prepravným poplatkom.

Ceny elektriny zostanú stabilné, plyn môže zdražieť

"Pre domácnosti nepredpokladáme výrazné zmeny cien elektriny," ubezpečuje Holjenčík. "Cena elektriny na Slovensku ostane rovnaká ako tento rok, bez zásahu štátu."

Situácia s plynom je však komplikovanejšia. "Pre tých, ktorí nevyužívajú plyn na varenie, sa zvýši poplatok oproti tomuto roku zhruba o 11 až 12 eur ročne," upresňuje predseda ÚRSO.

Šokujúce čísla pre domácnosti s plynovým kúrením

"Pre domácnosti využívajúce plyn na kúrenie a prípravu teplej vody sa cena ročne zvýši asi o 200 eur," odhaľuje Holjenčík. Dodáva však, že konečný dopad môže byť pre každého odberateľa iný.

Jadro vs. obnoviteľné zdroje: Čo je výhodnejšie?

Holjenčík je jednoznačným zástancom jadrovej energie: "Výroba elektriny z jadra stojí okolo 50 eur za MWh, zatiaľ čo z fotovoltiky je to asi 90 eur za MWh. Navyše, jadrová elektráreň vyrába 8000 hodín ročne, fotovoltika len 2000 hodín."

Kedy sa dozvieme definitívne ceny na rok 2025?

"Do konca roka oznámime všetky ceny pre všetky komodity," sľubuje Holjenčík. Zároveň pripomína, že prípadné dotačné schémy sú v kompetencii vlády a ministerstva hospodárstva.

Hoci nás čakajú určité zmeny, zdá sa, že dramatický nárast cien energií sa nekoná. Predseda ÚRSO však radí: "Každý je sám sebe hospodárom. Určite si treba spočítať, koľko energie spotrebujeme a ako ju využívame."

Muž v šatách Lady Macbeth pobúril Belousovovú
To, čomu mnohí neverili, sa stalo realitou – do ženskej roly lady Macbeth bol v Slovenskom národnom divadle režisérom Martinom Čičvákom obsadený muž. V upútavke síce presviedča, že Petra Vajdová, ktorá túto úlohu stvárňovala je nenahraditeľná, no... Čítať ďalej
23 | 10 | 2024 | Eka Balašková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

 

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok