Revolúcia v tónoch? Slovenská hymna v NOVOM šate UŽ TERAZ vyvoláva vášne
23 | 10 | 2024 I Bari Zajačková

Slovenská štátna hymna, symbol našej národnej hrdosti, sa chystá na veľkolepú premenu. Ministerstvo kultúry SR v spolupráci so Slovenskou filharmóniou pripravuje ambiciózny projekt, ktorý má za cieľ priniesť našu hymnu v novom, modernom šate. Po 32 rokoch tak zaznejú tóny "Nad Tatrou sa blýska" v úplne novom aranžmáne. Táto správa však vyvolala búrlivé reakcie verejnosti a médií.

Majstrovské dielo v rukách Oskara Rózsu

Za touto historickou zmenou stojí renomovaný slovenský hudobník, producent, dirigent a skladateľ Oskar Rózsa. Pre TASR potvrdil: "Je to nápad, ktorý vznikol zhruba okolo roku 2011 v mojej hlave, keď som kontaktoval vtedajšie ministerstvo kultúry aj s rozpracovaným demom, kde som prezentoval moju hudobnú víziu."

Rózsa je s doterajším priebehom projektu nadmieru spokojný. "Som veľmi spokojný s doposiaľ nahratým materiálom, máme úžasnú nahrávku v spolupráci so Slovenskou filharmóniou," prezradil. Napriek tomu sa rozhodol byť striedmy v podávaní informácií o svojom diele, situáciu okolo novej podoby štátnej hymny označil za delikátnu záležitosť.

Ambícia pozdvihnúť národný symbol

"Mojou ambíciou bolo pozdvihnúť krásnu melódiu, zadefinovať ju v majestátnom aranžmáne, verím, že sa nám to podarilo," uzavrel Rózsa. Ministerstvo kultúry SR ubezpečuje, že pôvodný text ani nápev sa nemenia. Nová verzia má byť viac symfonická, monumentálna a nápaditá.

Hystéria a nepochopenie

Napriek pozitívnym zámerom projektu sa už teraz ozývajú kritické hlasy. Politický analytik Eduard Chmelár však upozorňuje na zbytočnú paniku: "Žiadna hymna sa meniť nebude. Úprava skladieb je úplne bežná vec. Väčšina ľudí netuší, že dokonca aj mnoho ľudových piesní sa stalo populárnymi vďaka tomu, že ich niekto zaranžoval."

Chmelár pripomína históriu úprav slovenskej hymny: "Pokiaľ ide o slovenskú národnú a štátnu hymnu, tá bola upravovaná niekoľkokrát bez toho, aby si to niekto všimol." Spomenul úpravy od Jána Levoslava Bellu, Mikuláša Schneidera-Trnavského či Alexandra Moyzesa.

Výzva k trpezlivosti

"Slovenskú štátnu hymnu, ktorú spievali štúrovskí dobrovoľníci a s ktorou na perách umierali účastníci Slovenského národného povstania, z našich sŕdc a tradícií nemožno vytrhnúť. Je naším národným symbolom," zdôrazňuje Chmelár. "Ale je v našom záujme, aby bola vyjadrená čo najdôstojnejšie a najveľkolepejšie."

Na záver Chmelár vyzýva k trpezlivosti a dôvere v odborníkov: "Oskar Rózsa je vynikajúci hudobný skladateľ, ktorý ma už neraz presvedčil, že má cit pre takéto veci. Nechajme odborníkov pracovať, a potom posúďme výsledok."

POTVRDENÉ! Ministerstvo kultúry siaha na hymnu, ale...
Slovenská štátna hymna, symbol našej národnej hrdosti, sa chystá na veľkolepú premenu. Ministerstvo kultúry v spolupráci so Slovenskou filharmóniou pripravuje ambiciózny projekt, ktorý má za cieľ priniesť našu hymnu v novom, modernom šate. Po 32... Čítať ďalej
23 | 10 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok