Putin hovorí o novom svetovom poriadku, skupina BRICS sa rozrastá
23 | 10 | 2024 I Bari Zajačková/ TASR

Na trojdňovom summite skupiny BRICS v ruskom meste Kazaň sa stretlo približne 20 hláv štátov a predsedov vlád. Ruský prezident Vladimir Putin využil túto príležitosť na prezentáciu svojej vízie budúcnosti medzinárodných vzťahov a postavenia skupiny BRICS vo svete.

Putin o multipolárnom svete

Ruský prezident vo svojom prejave vyhlásil, že v súčasnosti prebieha "dynamický a nezvratný" proces utvárania multipolárneho svetového poriadku. Podľa jeho slov skupina BRICS posilňuje svoju autoritu v medzinárodných záležitostiach.

"BRICS sa stáva čoraz významnejším hráčom na globálnej scéne," uviedol Putin pred lídrami ako čínsky prezident Si Ťin-pching a indický premiér Naréndra Módí.

Rozširovanie skupiny BRICS

Pôvodne tvorili skupinu BRICS Brazília, Rusko, India, Čína a Juhoafrická republika. V poslednom období sa však rozrástla o nových členov:

  • Egypt
  • Etiópia
  • Irán
  • Spojené arabské emiráty

Putin na summite oznámil, že záujem o členstvo prejavilo už viac než 30 ďalších krajín. Vyzval súčasných členov, aby zvážili, ako by mohli riešiť najnaliehavejšie otázky vo svete vrátane "akútnych regionálnych konfliktov".

Návrhy na prehĺbenie spolupráce

Ruský prezident predstavil niekoľko ambicióznych návrhov na prehĺbenie spolupráce medzi krajinami BRICS:

1. Užšia finančná spolupráca členských krajín

2. Vytvorenie aliancie v oblasti umelej inteligencie

3. Založenie burzy obilia medzi krajinami BRICS

Putin argumentoval, že tieto kroky by mohli chrániť obchodovanie medzi členskými štátmi a ďalšími krajinami globálneho Juhu pred vonkajšími zásahmi.

Geopolitický kontext summitu

Mnohí analytici vnímajú summit ako Putinov pokus dokázať, že snahy o izoláciu Ruska v súvislosti s inváziou na Ukrajinu zlyhali. Moskva podľa všetkého dúfa, že BRICS sa stane protiváhou západných medzinárodných organizácií, ako je skupina G7.

Na summite sa zúčastnil aj generálny tajomník OSN António Guterres, čo vyvolalo kritiku zo strany Ukrajiny. Hovorca šéfa OSN obhajoval účasť ako súčasť pravidelnej účasti na "organizáciách s veľkým počtom dôležitých členských štátov".

Ukrajinská diplomacia chce určovať, kam smie cestovať hlava OSN
Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí odsúdilo generálneho tajomníka OSN za jeho rozhodnutie zúčastniť sa na summite BRICS v Kazani. Generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa podľa webu lenta.ru skritizovalo za súhlas prísť do Kazane a... Čítať ďalej
23 | 10 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok