Platy ako králi a stále sa im máli. Kto je to?
23 | 10 | 2024 I Ivan Brožík

Som dlhoročný skalný. Dokonca, skalný "fanúšik". A v pravom slova zmysle mimoriadne vďačný.  Mám diabetes "dvojku", som v "kardio dispenzári", mám neurologické problémy, tam som tiež v stave "aktívneho a systematického sledovania zdravotného stavu". Zabudol som na niečo? Aha, na každoročné očné vyšetrenie chodím bez vynechania jediného ročníka a po ambulanciách sa ako diabetik poflakujem každý polrok pre "bumážku", ktorá mi umožňuje riadiť osobné motorové vozidlo. Bez neho by by som presuny medzi ambulanciami nezvládal.

Tento rok som si "poležal" na ortopédii, chodil som po chirurgiách, opatroval som do leta roky onkologickú pacientku a vozil som ju na dia a kardio. Tento výpočet vari stačí na utvorenie si slušného obrazu o tom, že o zdravotníctve čo-to ako pacient a osoba, sprevádzajúca pacienta, naozaj čosi viem. Aha, jasne, zabudol som na pani doktorku zubnú, a to tak isto dvojmo. Kožné, gastro a urológiu (povinnú k preventívnej prehliadke) už pridávam iba na doplnenie, aby toho nebolo málo.

Nie, že by som si to prial, ale som "profesionálny" pacient, takpovediac "z povolania"

A ako profík roky vnímam "vývoj" v zdravotníctve. Teda, vnímam naozaj pozorne, fundovane a - najmä negatívne. Nie, toto nechce byť prázdny mediálny útok na novomenovaného ministra rezortu Kamila Šaška. Ten je tam tri dni aj s cestou a je mi jasné, že si ešte - obrazne - nestihol ani len ceruzky z pracovného kufríka vytiahnuť na stôl.

Prepáčte, milí moji mnohí "anjeli v bielom", ale ste trochu nenažraní. Nie je mi celkom jasné, aký reálny základ majú vaše mzdové nároky popri poplatkoch pacientov v systéme, najmä, ak tí pacienti nežijú ani len zo štvrtiny vašich príjmov. A, samozrejme, popri katastrofálnej úrovni zdravotníctva, ktorú neovplyvňuje iba minister či politická strana, ktorá ho nominovala, ale aj samotní zamestnanci, a to aj výkonní, v tomto bielom systéme. Nuž a to sú lekári a ďalší zdravotnícky personál, ale toho sa chcem "dotknúť" iba okrajovo a s veľkou vďakou, vnímajúc, čo všetko má naváľané na pleciach a ako často vlastne ako posledný drží ambulancie v takmer normálnom chode.

Nič by som nemal proti tomu, ak by lekári zarábali aj desať tisíc

Naopak, doprial by som im to z celého srdca. Ale iba vtedy, ak by aj ich pacienti mali podobne grandiózne príjmy. Zaplatiť dvadsať eur iba za otvorenie dverí do čakárne, a to dvakrát za rok, a to minimálne do troch štyroch čakární, prípadne zaplatiť si za "nadštandard" v podobe iba troch lôžok na izbe a po tom všetkom nechať v lekárni sedemdesiat eur za štvrťrok, viete, pri tom všetkom sa mi zdajú niektoré vaše požiadavky nehumánne, nesolidárne a neadekvátne. Najmä, ak vás nemôže pacient ani nájsť a ak je rád, že sa mu k vám podarilo objednať aspoň trištvrte roka vopred. Vidím v tom nejaký nepomer, nesúlad. A viem, že ma za to moje videnie idete teraz ukrižovať a možno sa už ani k mojim injekciám nedostanem.

Začína mi to smrdieť hnusným vydieraním

Čo keby učitelia, predavači, pracovníčky na sociálkach, vodiči, železničiari a stovky ďalších zástupcov najrôznejších profesií teraz vyhlásili, že dajú výpovede, ak nedostanú 4000 eur? Čo keby to spravili napríklad upratovačky na vašich pracoviskách? Alebo údržbári? Poďme všetci touto cestou, veď tu najnovšie počúvam o minimálnej mzde na úrovni tisíc eur. Tak si žiadajme všetci jej štvornásobok, nie? A prečo nie? V konečnom výsledku by to síce dopadlo ako generálny štrajk, ale veď, chceli by sme si iba prilepšiť, veď si zaslúžime! Alebo ani nie? Niektorí áno, iní nie? A prečo niektorí áno a iní nie? Vyvetlí mi to niekto?

Nuž teda

Tak keď už, tak potom poďme všetci žiadať aspoň trochu slušnú životnú úroveň! Diskrimináciu u nás zakazuje Ústavný zákon predsa. Alebo teda racionálne pochopme, čo štát môže, dokáže, na čo má a na čo nie. A myslime na to, že lekár nie je jediná platená profesia na Slovensku. Uznávam, zle platená. Lenže - také sú všetky. Nie všetky síce zachraňujú životy, ale všetky umožňujú dôstojne žiť.

Danko by už mal konečne začať uvažovať
To sa len tak nevidí, s akou "neznesiteľnou ľahkosťou bytia" urobil Andrej Danko radosť Šimečkovcom. Už si museli aj cvrknúť, keď púšťali do sveta slogan - "zlepenec sa rozpadáva". Michal Šimečka prežíva dokonalý orgazmus. Samozrejme, predčasný,... Čítať ďalej
23 | 10 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik