Plánujete ubytovanie cez Booking či Airbnb? TAKTO vás môžu podvodníci pripraviť o peniaze
24 | 10 | 2024 I Eka Balaskova

Cestovateľské aplikácie, cez ktoré si viete pohodlne zabezpečiť dovolenku bez toho, aby ste platili provízie cestovným kanceláriám, či platili za hotely v posledných rokoch zažívajú rozmach aj v našich končinách. Nájdete v nich ubytovanie každého druhu – pohodlný apartmán v centre turistickej destinácie, vidiecky dom kdesi „na konci sveta, či luxusný hotel ... a tiež podvodníkov. Tí podľa odborníkov z technologického gigantu vedia zneužiť vaše platobné údaje.

Podvodný nástroj, s ktorým kyberzločinci na internetových trhoviskách doposiaľ pracovali, má názov Telekopye. Podvodníci rozšírili svoje zameranie aj na cestovateľské platformy, ako Airbnb, či Booking. Využívajú na to účty hotelov a ubytovateľov.

Už nie len nákupy

Organizovaná podvodnícka sieť sa najnovšie zameriava na platformy na rezerváciu ubytovania zvlášť na stránkach Booking.com a Airbnb.

„Phishingové stránky vydávajúce sa za spomínané služby sú ešte vierohodnejšie ako bežné stránky online trhovísk, na ktoré sa útočníci pôvodne zameriavali,“objasňuje Eset s tým, že  Telekopye je súbor nástrojov fungujúci, ako bot na Telegrame. Tu aj amatér ľahko získa nástroje na vykonávanie online podvodov.

Ako to funguje

„V novom podvodnom scenári útočníci pošlú e-mail cielenému používateľovi služby Booking alebo Airbnb a tvrdia, že majú problém s platbou za rezerváciu. E-mail obsahuje odkaz na kvalitne vytvorenú, legitímne vyzerajúcu webovú stránku napodobňujúcu zneužitú platformu. Stránka obsahuje predvyplnené informácie o rezervácii, ako sú dátumy nástupu a odchodu, cena a lokalita. Informácie uvedené na podvodných stránkach sa pritom zhodujú so skutočnými rezerváciami uskutočnenými používateľom,“ priblížil technologický gigant.

POTVRDENÉ! Ministerstvo kultúry siaha na hymnu, ale...
Slovenská štátna hymna, symbol našej národnej hrdosti, sa chystá na veľkolepú premenu. Ministerstvo kultúry v spolupráci so Slovenskou filharmóniou pripravuje ambiciózny projekt, ktorý má za cieľ priniesť našu hymnu v novom, modernom šate. Po 32... Čítať ďalej
23 | 10 | 2024 | Bari Zajačková

Na koho sa podvodníci zameriavajú

„Podvodníci to dosahujú tak, že využívajú kompromitované účty legitímnych hotelov a prenajímateľov ubytovania na platformách, ktoré pravdepodobne získajú kúpou ukradnutých prihlasovacích údajov na fórach kyberzločincov. Pomocou prístupu k týmto účtom podvodníci vytipujú používateľov, ktorí si nedávno rezervovali pobyt a ešte nezaplatili - alebo zaplatili len nedávno - a zameriavajú sa na nich,“vysvetlil Radek Jizba – objaviteľ a analytik Telekopye. Podvod je podľa neho odhaliteľný len podľa adresy webu, ktorá sa nezhoduje s legitímnou stránkou.

Čo teda robiť?

„Pred vyplnením akýchkoľvek formulárov súvisiacich s rezerváciou sa vždy uistite, že ste neopustili oficiálnu webovú stránku alebo aplikáciu danej platformy. Presmerovanie na externú URL adresu, aby ste mohli pokračovať v rezervácii a platbe, je silným indikátorom podvodu,“ radí preto Jizba.

Asi nikoho neprekvapí, že „plnou silou“ podvodníci udreli práve v letných mesiacoch, kedy bolo takýchto podvodov zaznamenaných najviac.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok