Minister vnútra o Kažimírovi: Čestný a rešpektovaný človek
23 | 10 | 2024 I Roman Martiška

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok sa v krátkom videu na sociálne sieti zastal guvernéra Národnej banky Slovenska Petra Kažimíra, ktorý na súde čelí obvineniu postavenom na výpovedi kajúcnika. Súdny proces sprevádza takmer každodenný hon Kažimíra zo strany progresívnych médií.

„Peter Kažimír čelí mediálnemu tlaku, ktorý pevne verím, že čoskoro skončí a súd sa postará o spravodlivý verdikt. Petra Kažimíra poznám ako čestného a rešpektovaného človeka, proti ktorému je používané slovo kajúcnika, ktorý sa chcel len vyhnúť svojmu trestu.“ hovorí vo videu minister vnútra, ktorý pripomenul, že nemá v úmysle ovplyvniť rozhodnutie súdu.

Kajúcnik vs. guvernér

“Tak ako mnoho ďalších vidím na jednej strane kajúcnika Imreczeho, ktorému prokurátor stopol sedem obvinení z korupcie a zneužívania právomoci verejného činiteľa len preto, že František Imrecze udal všetkých okolo seba,” pripomína Šutaj Eštok známe fakty o Imreczem.

Na druhej strane stojí podľa Eštoka rešpektovaný guvernér banky, ktorého na základe kajúcnikových výpovedí podozrievajú z toho, že si vybral z bankomatu hotovosť a dal ju “zlodejovi a kajúcnikovi Imreczemu ako úplatok".

Podporu vyjadril aj Draxler

" Kažimíra profesionálne poznám dlhé roky. Preto som sa najskôr usmieval, keď som si prečítal, ako sa ho vybraný prokurátor pokúšal očierniť v procese, ktorý zjavne vyfučí do prázdna, ak nie na prvom stupni, tak na druhom," píše o súdnom procese bývalý minister školstva Juraj Draxler.

Draxler sa tiež vyjadril k mediálnemu honu na Kažimíra, ktorý považuje za smiešny. " Prvýkrát som Petra Kažimíra stretol v roku 2002. S vládnymi postami ani so Smerom vtedy nič nemal (pohyboval sa v pozadí iného politického projektu, kde aj mňa oslovili, aby som ho pomáhal dávať dokopy, nakoniec som odišiel). Už vtedy podnikal a patril k lepšie situovaným ľuďom. Takže podhadzovať médiám, že je pomerne majetný, je všetkým, čo ho dlhšie poznajú, pomerne smiešne. "

Odstúpila Lagardeová?

" Vo Francúzsku v roku 2013 polícia vtrhla do bytu vtedajšej šéfky Medzinárodného menového fondu Christine Lagardeovej. Zabavili jej veci v rámci vyšetrovania, že sa predtým ako ministerka financií mala podieľať na tom, že na politické špičky prepojený podnikateľ Tapie uspel v spore so štátom o 400 miliónovú pohľadávku," upozorňuje Draxler na podobný prípad zo zahraničia a červených denníčko sa pýta: " Odstúpila Lagardeová? Ani náhodou. A dnes je šéfkou Európskej centrálnej banky, bez ohľadu na to, že ju vtedy trochu povláčila časť (nie všetky) francúzskych médií."

Médiá bažiace po dramatických príbehoch sú podľa Draxlera jedným z dôvodov, prečo je dnes Kažimír denno-denne na titulkách, tým ďalším môže byť uvoľnenie miesta guvernéra. " To keby ho raz dostal taký Ivan Mikloš, to by bolo už niečo iné, že?," dodáva posmešne Draxler na záver.

Ignoruje sudca rozhodnutie Ústavného súdu?

„Z rozhodnutia Ústavného súdu SR (ÚS SR) mal v prípade môjho klienta povinnosť zastaviť trestné stíhanie pre jeho neprípustnosť,“ uviedol Kažimírov advokát Ondrej Mularčík, na nedávnej tlačovej konferencii o prípade,  citoval rozhodnutie ÚS SR, podľa ktorého sa má využiť výklad priaznivejší pre páchateľa.

„Nemyslím si, že ktokoľvek, vrátane sudcu ŠTS, je oprávnený spochybňovať toto rozhodnutie ústavného súdu,“ konštatoval Mularčík na adresu sudcu Špecializovaného trestného súdu Milana Cisárika, ktorý konanie voči Kažimírovi neprerušil.

Pojednávanie v tejto trestnej veci bude pokračovať 29. novembra záverečnými rečami obhajcu a obžalovaného. Obhajca odhaduje, že sudca rozhodne o Kažimírovi, a keď sa prípad dostane na Najvyšší súd, tam opäť poukážu, že má byť zastavený. Sú tiež pripravení po prípadnom právoplatnom ukončení kauzy obrátiť sa na Ústavný súd so sťažnosťou.

Vážení naši čitatelia
Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme.
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:
1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;
2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;
3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"
Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".
Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.
Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik
Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok