Minimálna mzda vystrelí k 1000 eurám
23 | 10 | 2024 I Bari Zajačková

Slovensko sa chystá rozlúčiť s érou lacnej pracovnej sily. Poslanci Národnej rady SR dnes odhlasovali prelomovú novelu zákona o minimálnej mzde, ktorá sľubuje rýchlejší rast najnižších zárobkov v krajine. Zákon prešiel drvivou väčšinou 119 hlasov, čo signalizuje širokú podporu naprieč politickým spektrom.

Nový automat pre spravodlivejšie mzdy

Kľúčovou zmenou je úprava automatického výpočtu minimálnej mzdy. Tá sa bude odteraz odvíjať od 60% priemernej mesačnej mzdy spred dvoch rokov, namiesto doterajších 57%. Tento zdanlivo malý posun môže mať výrazný dopad na peňaženky tisícov pracujúcich.

"Na Slovensku už musí skončiť éra lacnej pracovnej sily," vyhlásil minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš. "Vyššia minimálna mzda vytvorí tlak aj na rast miezd ako takých. A o to nám ide. Aby ľudia mali prácu, ale za dôstojný plat."

Ambiciózny cieľ: 1000 eur do roku 2027

Ministerstvo práce predpokladá, že vďaka novému mechanizmu by sa minimálna mzda mohla do roku 2027 priblížiť k magickej hranici 1000 eur. To by znamenalo významný skok oproti súčasnej úrovni a reálne zlepšenie životnej úrovne pre mnohých pracujúcich.

Minister Tomáš zároveň zdôraznil, že zákon pamätá aj na zamestnancov pracujúcich v neštandardných časoch: "Na minimálnu mzdu sú tiež navýšené príplatky za prácu v noci a počas víkendov. Zamestnanci si za prácu v neštandardných časoch zaslúžia adekvátne ohodnotenie."

Posilnenie kolektívneho vyjednávania

Novela nezabúda ani na posilnenie pozície zamestnancov pri vyjednávaní o mzdách. Obnovuje sa právna úprava o záväznosti reprezentatívnej kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa, čo by malo viesť k zjednoteniu sociálnych podmienok v rámci odvetví.

Zlepšenia pre podnikateľov aj zamestnancov

Poslanci schválili aj ďalšie úpravy, ktoré majú zjednodušiť podnikateľské prostredie a posilniť práva zamestnancov. Medzi ne patrí napríklad zjednodušenie oznamovania zmien v sumách stravného či zavedenie pravidiel pre náhrady pri používaní elektromobilov na pracovné cesty.

Schválenie zákona ústavnou väčšinou naznačuje, že aj opozícia uznala potrebu týchto zmien. Minister Tomáš to ocenil slovami: "Chcem sa veľmi pekne poďakovať koaličným i opozičným poslancom, ktorí za tieto dobré zákony z dielne ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny hlasovali."

Nový zákon tak predstavuje významný krok k spravodlivejšiemu odmeňovaniu práce na Slovensku a možno ho považovať za jeden z najdôležitejších sociálnych reforiem posledných rokov.

Danko by už mal konečne začať uvažovať
To sa len tak nevidí, s akou "neznesiteľnou ľahkosťou bytia" urobil Andrej Danko radosť Šimečkovcom. Už si museli aj cvrknúť, keď púšťali do sveta slogan - "zlepenec sa rozpadáva". Michal Šimečka prežíva dokonalý orgazmus. Samozrejme, predčasný,... Čítať ďalej
23 | 10 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok