Hrozba odchodu lekárov? Vláda má TIETO možnosti na zmiernenie dopadov
23 | 10 | 2024 I Bari Zajačková/ TASR

Analýza inštitútu INEKO odhaľuje potenciálne dôsledky protestnej iniciatívy zdravotníkov a navrhuje riešenia pre zachovanie kontinuity zdravotnej starostlivosti.

Nemocnice čelia vážnej výzve

Avizovaný odchod vyše 2460 lekárov z nemocníc by mohol spôsobiť značné komplikácie v poskytovaní zdravotnej starostlivosti. Riaditeľ Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) Dušan Zachar upozorňuje, že dopady by sa mohli prejaviť v obmedzenej dostupnosti, kvalite a bezpečnosti služieb pre pacientov. 

Vláda má pripravené ochranné opatrenia

Napriek hrozivému scenáru existujú možnosti, ako zmierniť potenciálne negatívne dôsledky. Zachar poukazuje na viaceré nástroje, ktoré má štát k dispozícii. "Rozsah dopadu by bol v nemocniciach rozličný a závisel by od počtu a štruktúry, teda odborností lekárov vo výpovediach v jednotlivých zariadeniach a oddeleniach," doplnil Zachar. Taktiež podľa neho treba brať do úvahy aj možné ochranné protiopatrenia zo strany štátu, ktorými by sa mohol čiastočne krátkodobo chrániť. "Napríklad núdzový stav, nariadenie pracovnej povinnosti, dôsledná kontrola PN protestujúcich lekárov, pozvanie zahraničných lekárov," priblížil analytik.        

Nemocnice majú podľa jeho názoru v súčasnosti viaceré možnosti, ako k situácii pristúpiť. "Môžu rokovať so zamestnancami a motivovať ich rôznym spôsobom, aby zostali, môžu sa obzerať po nových zamestnancoch na trhu práce, inzerovať v zahraničí, optimalizovať a automatizovať procesy, aby neboli také náročné na personál," vymenoval Zachar.

Nemocnice hľadajú kreatívne riešenia

Zdravotnícke zariadenia nezostávajú pasívne a aktívne hľadajú spôsoby, ako situáciu zvládnuť. Podľa analýzy INEKO môžu nemocnice rokovať so zamestnancami a motivovať ich k zotrvaniu, hľadať nových pracovníkov na domácom i zahraničnom trhu práce, či optimalizovať a automatizovať procesy pre zníženie personálnej náročnosti.

História sa opakuje, no riešenia sú na dosah

Hoci nejde o prvý prípad hromadných výpovedí lekárov v histórii Slovenska, súčasná situácia ponúka priestor na konštruktívne riešenia. Skúsenosti z minulých kríz v rokoch 2011 a 2022 ukazujú, že dohoda je možná. Vláda prejavuje odhodlanie nájsť kompromis a zabrániť narušeniu chodu zdravotníctva.

Napriek vážnosti situácie existuje nádej, že zodpovedným prístupom všetkých zainteresovaných strán sa podarí dosiahnuť riešenie, ktoré zabezpečí kontinuitu a kvalitu zdravotnej starostlivosti pre občanov Slovenska.

Z popola Notre Dame vstáva hudba: Francúzsky majster organu v Bratislave
V nedeľu 27. októbra o 19:00 sa bratislavská Katedrála sv. Martina stane dejiskom výnimočného hudobného podujatia s názvom "Pozdrav Notre Dame". Tento koncert, ktorý spoločne odohrajú titulárny organista parížskej Katedrály Notre Dame Vincent... Čítať ďalej
23 | 10 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok